Вчені пропонують годувати корів нарцисами, щоб уповільнити глобальне потепління
Фото: Unsplash

Вчені з Великої Британії проводять чотирирічні випробування, щоб визначити, чи можна годувати корів екстрактом із нарцисів. Так вони хочуть зменшити метанові викиди. Про це повідомляє SkyNews.

Перетравлення нарцисів в штучному шлунку тварини на 96% зменшило викиди метану. Команда дослідників Шотландського сільськогосподарського коледжу сподівається, що під час випробування на реальних коровах їм вдасться зменшити викиди метану щонайменше на 30%.

"Спочатку ми почали вирощувати нарциси, щоб виробляти ліки проти Альцгеймера, але виявили, що нарциси також виробляють сполуку, яка перешкоджає жуйним тваринам виробляти метан", — сказав власник ферми Кевін Стівенс.

З його слів, уряди різних країн наразі намагаються максимально зменшити викиди метану, оподатковуючи тваринництво та встановлюючи квоти на кількість худоби, викиди якої містять метан.

Зазначається, що станом на зараз, корови та інші сільськогосподарські тварини є причиною близько 14% викидів метану в атмосферу.

"Це життєво важливо, оскільки парникові гази та глобальне потепління є серйозною глобальною проблемою, і ми сподіваємося, що наш проєкт стане частиною розв'язання проблеми зі зменшення ролі жуйних тварин у виробництві метану", — додав Джеймі Ньюболд, професор зоотехніки Шотландського сільськогосподарського коледжу.