Ізраїльський кінофестиваль проведуть у Британії, попри заклики активістів щодо його скасування
Фото: seret-international

Організатори ізраїльського кінофестивалю Seret International Film Festival, який має відкритися у Великій Британії, пообіцяли провести захід, попри заклики бойкоту пропалестинських організацій. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Міжнародний кінофестиваль проводиться 13-й рік поспіль, він пройде в період 16 – 23 травня і має на меті "просувати ізраїльську культуру через кіно". Співзасновниця фестивалю Оделія Харуш повідомила, що зараз "дуже складні" місяці для організаторів.

"Я дуже розчарована. Але ми не збираємося здаватися і скасовувати фестиваль. Дехто казав нам: "Можливо, ви пропустите його цього року", але для нас це навіть не обговорюється", – додала Харуш.

Протестувальники закликали бойкотувати фестиваль через військовий напад Ізраїлю на Газу. Кінотеатр у Барселоні раніше скасував покази за день до початку події. Організатори розповідали, що власник нібито отримав погрози від пропалестинських груп. Також були проблеми з проведенням показів у Амстердамі.

У Великій Британії кінотеатри Picturehouse та Curzon також цього року скасували покази "Серету" з міркувань безпеки. На інших показах буде посилена охорона.

Пропалестинські організації, в які входять митці та діячі культури, надіслали листи до британських кінотеатрів, закликаючи їх бойкотувати "Серет".

"Ми з жахом і занепокоєнням виявили, що "Серет", британсько-ізраїльський кінофестиваль, проводиться в кількох кінотеатрах за підтримки уряду Ізраїлю. У світлі серйозності звинувачень проти ізраїльської держави й масштабу страждань, яких завдають мільйонам палестинців, ми наполегливо закликаємо вас скасувати майбутні події", – заявили митці.

Група заявила, що "Серет" є "частиною ширшої стратегії відмивання мистецтва" ізраїльської держави, яка використовує "культуру для відбілювання і приховування своїх злочинів проти палестинського народу".

Seret є благодійною організацією зі спонсорами, серед яких Міністерство культури Ізраїлю та посольство Ізраїлю у Великій Британії. Кінофестиваль також проводиться в Іспанії, Нідерландах, Індії, Німеччині, Чилі й Аргентині.