Жінкам в Каталонії не можуть заборонити перебувати в громадських басейнах топлес
Фото: Depositphotos

Уряд Каталонії повідомив муніципалітетам, що вони повинні дозволити жінкам ходити топлес у громадських басейнах, пише BBC.

Жінки в Каталонії мають право ходити топлес у громадський басейн із 2020 року, коли вийшов закон про рівність. Однак деякі муніципальні басейни для плавання продовжували відмовляти жінкам ходити з оголеними грудьми.

Питання стало настільки спірним, що урядове управління з питань рівності та фемінізму вирішило надіслати всім меріям листа з нагадуванням про їхній обов’язок поважати закон.

Тепер місцевій владі наказано заборонити будь-яку форму дискримінації.

Заборона жінкам ходити топлес "виключає частину населення та порушує вільний вибір кожної людини щодо свого тіла", йдеться в листі.

У документі зазначалося, що місцева влада повинна "захищати від дискримінації за будь-яким мотивом… включно зі статтю або гендером, релігійними переконаннями чи одягом".

Фактично лист виходить за рамки окремого випадку купання топлес, ним також забороняється дискримінувати жінок, які годують груддю, або жінок, які носять довгі купальники, зокрема мусульманські "буркіні".

Речник каталонського департаменту з питань рівності сказав іспанським ЗМІ, що лист був просто "нагадуванням", але муніципалітети зобов’язані виконувати те, що там написано.

Регіональний уряд на чолі з Каталонськими республіканськими лівими (ERC), які виступають за незалежність, теоретично може оштрафувати будь-яку мерію, яка порушила норму, на суму до 500 000 євро.

Багато скарг проти мерій, де було заборонено ходити топлес, подали члени феміністської групи під назвою Mugrons Lliures (Вільні соски).

"Це питання гендерної рівності: чоловіки можуть [ходити топлес], а жінки — ні", — сказала Маріона Трабал, прессекретарка групи.

Столиця Німеччини Берлін — ще одне місце в Європі, де нещодавно дозволили жінкам бути з оголеними грудьми під час відвідування громадського басейну.