Каталонія бореться із сексуалізацією в суспільстві
Фото: Depositphotos

Міністерство рівності Каталонії оприлюднило план з 60 пунктів, який передбачає зниження сексуалізації в суспільстві, зокрема на робочому місці, пише The Catalan News.

План містить такі речі: домовленість з рекламною сферою щодо маркування фото, які відретушовані; рекомендації щодо робочої уніформи, щоб вона не була надто "сексуальною"; зміни у процесі наймання — аби кандидати надсилали резюме без фото; реформа споживчого кодексу в магазинах одягу; освітні програми, які націлені на зниження "естетичного тиску" та нормалізацію різноманітних тіл.

"Дискомфорт і невдоволення своїм тілом мають причину: це називається естетичний тиск. Ми хочемо, щоб жінки перестали воювати зі своїм тілом. З цієї причини боротьба з естетичним тиском є ​​частиною феміністичної трансформації, яку просуває цей уряд", — заявила Таня Верге, міністерка з питань рівності. "Немає недосконалих або аномальних тіл, наші тіла різноманітні", — додала вона.

За словами чиновників, "естетичний тиск" є на ринку праці, зокрема в професіях, які передбачають пряму взаємодію з громадськістю. І коли жінки мають вигляд за межами "канонів краси", встановлених патріархатом, вони, найімовірніше, будуть виключені з ринку праці.

Зокрема, є професії, де жінок сексуалізують через уніформу, що не має зв'язку з роботою, комфортом чи функціональністю, це роблять задля більшої залученості клієнтів, кажуть урядовці. 

Минулого тижня влада Каталонії оштрафувала авіакомпанію Vueling на 30 000 євро за те, що вона вимагала, аби співробітниці були завжди на високих підборах та з макіяжем.

Також у міністерстві зазначають, що план вплине на індустрію роздрібної торгівлі та рекламну сферу.

"Неминуча реформа Споживчого кодексу означатиме: великі транснаціональні корпорації повинні мати ширший діапазон розмірів і всі магазини мають повідомляти, наскільки їхня система розмірів відповідає вимірам тіла", — пояснила Мерітчелл Бенеді, президентка Каталонського інституту для жінок.