На 80-річчя закінчення Другої світової війни у Берліні буде одноразовий вихідний день
Фото: Unsplash

8 травня 2025 року в Берліні відзначатимуть 80-ту річницю визволення від нацизму. Цей день у місті зроблять одноразовим державним вихідним для жителів, пише The Mayor.

Щороку 8 травня Берлін та решта Європи відзначають закінчення Другої світової війни. Зазвичай у столиці Німеччини це робочий день, хоча офіційні заходи проводяться.

Однак у 2025 році у цей день буде офіційне державне свято, тобто неробочим днем ​​— таким чином вшанують 80-ту річницю завершення бойових дій. Минулого тижня регіональний Сенат представив законопроєкт, що легалізує зміни (дійсні лише в тому році).

"Мирне співіснування між народами все ще не є даністю. Новітня історія показує, що війни досі трапляються, навіть у Європі. Це усвідомлення має бути особливо вшановано державним святом у 2025 році з нагоди 80-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі", – сказала про ініціативу сенаторка внутрішніх справ Айріс Шпрангер.

Це вже не перший випадок, коли 8 травня в німецькій столиці буде святковим. З 1950 до 1967 року ця дата відзначалася як неробочий вихідний у всій комуністичній Східній Німеччині.

Після введення п'ятиденного робочого тижня цей день відзначався лише урочисто, але у 1975 році його зробили неробочим (на той рік) до 30-ї річниці закінчення війни. Це повторилося ще раз у 1985 році.

У 2020 році регіональний уряд Берліна також зробив його одноразовим державним святом.

На відміну від Європи, Росія святкує перемогу над нацистською Німеччиною 9 травня, тому що документ про капітуляцію Вермахту був підписаний пізно ввечері 8 травня 1945 року, а в Радянському Союзі на той момент було вже 9 травня.