Як надати домедичну допомогу в разі утоплення: поради від МОЗ
Фото: Unsplash

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Є ризик затоплення до 80 населених пунктів. "Велика вода" несе безліч загроз, тому МОЗ нагадує правила надання домедичної допомоги людині, яка тоне.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Передусім важливо переконатися, що порятунок інших не зашкодить вам самим — бережіть власне життя, не ризикуйте ним. Варто пам'ятати, що надавати першу допомогу у воді можуть лише досвідчені рятувальники.

Якщо людина, яку витягли з води, не реагує, потрібно викликати екстрену медичну допомогу за номером 103.

До приїзду швидкої треба перевірити наявність дихання. Є такий принцип "чую, відчуваю, бачу", який полягає у трьох кроках:

  • прислухатися до дихання ("чую"),
  • подивитися, чи рухається грудна клітка ("бачу"),
  • відчути, чи дихає людина, наблизивши до її рота щоку ("відчуваю").

Якщо людина дихає, потрібно покласти її спиною на рівну, тверду поверхню; наскільки можливо вирівняти голову і максимально розігнути шию постраждалого, висунути нижню щелепу (якщо впевнені, що людина не зазнала травми хребта); очистити ротову порожнину від видимих сторонніх об’єктів, наприклад, бруду, піску.

Якщо постраждалий не дихає, варто виконати 5 "рятувальних вдихів": затиснути людині ніс та видихнути повітря їй в рот до підйому грудної клітки. Повторювати потрібно 5 разів.

В МОЗ зазначають, що маленьким дітям штучне дихання можна проводити, одночасно вдуваючи повітря в рот та ніс.

У разі, якщо дихання не з'явилося, треба розпочинати натискання на грудну клітку:

  • покладіть долоні (одна на одну) на середину грудної клітки постраждалого;
  • випряміть руки в ліктях і натисніть на них вагою власного тіла;
  • зробіть 30 натискань;
  • повторіть два штучні вдихи.

Цикли "30 натискань — 2 вдихи" потрібно повторювати до приїзду медиків або допоки постраждалий не почне дихати самостійно. Якщо постраждала — дитина, реанімаційні заходи проводяться у співвідношенні 15 натискань — 2 вдихи.

У разі, якщо людина прийшла до тями до приїзду лікаря, її слід зігріти. За можливості потрібно накрити сухою теплою ковдрою і дочекатися медиків.