Як надати домедичну допомогу в разі утоплення: поради від МОЗ
Фото: Unsplash

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Є ризик затоплення до 80 населених пунктів. "Велика вода" несе безліч загроз, тому МОЗ нагадує правила надання домедичної допомоги людині, яка тоне.

Передусім важливо переконатися, що порятунок інших не зашкодить вам самим — бережіть власне життя, не ризикуйте ним. Варто пам'ятати, що надавати першу допомогу у воді можуть лише досвідчені рятувальники.

Якщо людина, яку витягли з води, не реагує, потрібно викликати екстрену медичну допомогу за номером 103.

До приїзду швидкої треба перевірити наявність дихання. Є такий принцип "чую, відчуваю, бачу", який полягає у трьох кроках:

  • прислухатися до дихання ("чую"),
  • подивитися, чи рухається грудна клітка ("бачу"),
  • відчути, чи дихає людина, наблизивши до її рота щоку ("відчуваю").

Якщо людина дихає, потрібно покласти її спиною на рівну, тверду поверхню; наскільки можливо вирівняти голову і максимально розігнути шию постраждалого, висунути нижню щелепу (якщо впевнені, що людина не зазнала травми хребта); очистити ротову порожнину від видимих сторонніх об’єктів, наприклад, бруду, піску.

Якщо постраждалий не дихає, варто виконати 5 "рятувальних вдихів": затиснути людині ніс та видихнути повітря їй в рот до підйому грудної клітки. Повторювати потрібно 5 разів.

В МОЗ зазначають, що маленьким дітям штучне дихання можна проводити, одночасно вдуваючи повітря в рот та ніс.

У разі, якщо дихання не з'явилося, треба розпочинати натискання на грудну клітку:

  • покладіть долоні (одна на одну) на середину грудної клітки постраждалого;
  • випряміть руки в ліктях і натисніть на них вагою власного тіла;
  • зробіть 30 натискань;
  • повторіть два штучні вдихи.

Цикли "30 натискань — 2 вдихи" потрібно повторювати до приїзду медиків або допоки постраждалий не почне дихати самостійно. Якщо постраждала — дитина, реанімаційні заходи проводяться у співвідношенні 15 натискань — 2 вдихи.

У разі, якщо людина прийшла до тями до приїзду лікаря, її слід зігріти. За можливості потрібно накрити сухою теплою ковдрою і дочекатися медиків.