Експеримент: у Канаді водії пропускають пішоходів, які тримають у руках "цеглину"
Фото: Momentum Magazine

У Ванкувері активісти Vision Zero Vancouver запустили пілотний проєкт – "Система пішохідних переходів з цеглиною". Вони встановили з обох боків дороги дві корзини з пінопластовими цеглинами. Тепер пішоходи можуть переходити дорогу, тримаючи таку цеглину в руках. За словами активістів, це вже мало неабиякий ефект: водії дійсно почали зупинятися перед пішохідним переходом. Про це повідомляє Global News.

"Цією ініціативою ми хочемо показати, що необхідно уповільнити рух автомобілів і переконатися, що люди можуть безпечно переходити дорогу", – зазначила Люсі Мелон, одна з активісток Vision Zero Vancouver.

За словами дівчини, ціль кампанії – висміяти культуру, орієнтовану на автомобілі, яка покладає відповідальність за безпеку дорожнього руху на пішоходів, а не на водіїв. Вона сказала, що активісти не заохочують людей погрожувати справжньою цеглою та ніколи не будуть потурати насильству.

Активісти кажуть, що ефект від ініціативи відчули відразу: водії почали частіше гальмувати перед пішохідними переходами. Тому кошики з пінопластовими цеглинами планують встановлювати і в інших локаціях.

Раніше активісти боролися з проблемою безпеки пішоходів на переході більш традиційними методами. Вони звертали увагу міської влади на те, що чотири смуги руху разом з чималою кількістю стовпів створюють "сліпі зони". Адже водії не завжди бачать пішоходів. Проте міська адміністрація Ванкувера пообіцяла лише замінити знаки обмеження швидкості, що, на думку активістів, є неефективним.