Каннський кінофестиваль може відбутися без світла через пенсійну реформу
Фото: Каннський кінофестиваль

Головна профспілка енергетиків Франції погрожує припинити постачання електроенергії як знак протесту проти пенсійної реформи. Про це пише Deadline.

"У травні робіть те, що вам подобається! Каннський кінофестиваль, Гран-прі Монако, тенісний турнір Ролан Гаррос, Авіньйонський фестиваль — всі вони можуть зануритися в темряву", — заявили у профспілці.

Профспілки оголосили "100 днів гніву" у відповідь на обіцянку президента Франції Еммануеля Макрона внести пропозиції щодо зміни трудового законодавства до середини липня.

Згідно з реформою, офіційний пенсійний вік у Франції має зрости на два роки (до 64 років) до 2030 року, а період, протягом якого працівники мають сплачувати внески на соціальне страхування, збільшиться до 43 років, щоб отримувати повну державну пенсію.

Макрон і його уряд на чолі з прем'єр-міністром Елізабет Борн проштовхнули законопроєкт про реформу без голосування в парламенті, який потім було підписано Конституційним судом країни 14 квітня.

Профспілки країни відмовляються визнати це рішення остаточним і пообіцяли продовжувати протести, доки реформу не буде скасовано.

"Наша мета полягає не в тому, щоб завадити їм рухатися вперед, а радше в тому, щоб нас почули на місцевому рівні й обрані політики. Ми не сумніваємося, що навіть на Каннському кінофестивалі чи деінде є люди, які поділяють нашу позицію", — додав федеральний секретар Національної федерації гірничодобувної промисловості й енергетики Фабріс Кудур.

Минулого місяця понад 300 провідних діячів французького кіно і телевізійного світу підписали петицію, яка засуджує цю реформу.

Каннський кінофестиваль триватиме з 16 до 27 травня.