У Каннах покажуть фільм "Звідки куди" про евакуацію з небезпечних територій України
Кадр з фільму 'Звідки куди'

На Каннському кінофестивалі, що проходитиме з 16 по 27 травня, відбудеться прем'єра документального фільму "Звідки куди" ("Skąd dokąd") про евакуацію українських біженців.

Фільм буде представлений в рамках програми Cannes ACID, для якої щороку асоціація кінематографістів ACID (Асоціація незалежного кіно та його розповсюдження) обирає 9 фільмів.

"Звідки куди" — це спільне виробництво Польщі, Франції та України. Режисером стрічки став Мачек Хамела.

Повнометражний документальний фільм "Звідки куди" ілюструє збірний образ українських біженців — дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які після вторгнення Росії змушені покинути свої домівки і їхати у невідоме майбутнє. Мета одна на всіх — знайти безпечний притулок.

За сюжетом, вони сідають в евакуаційний автобус і розповідають про фізичні та моральні травми, які їм довелось пережити. За кермом сам режисер, який везе героїв якомога далі від війни та допомагає врятувати їхні життя.

Кадр з фільму 'Звідки куди'
Кадр з фільму 'Звідки куди'

"Понад рік тому я долучився як волонтер до перших евакуацій з польсько-українського кордону, а потім з віддалених районів Чернігівщини та Донбасу. Ідея створення цього фільму з’явилася по дорозі, в евакуаційному автобусі" — розповідає польський режисер Мачек Хамела.

У польській та українській версіях назви фільму — "Skąd dokąd" та "Звідки куди", "звідки" (Skąd) та "куди" (dokąd) — це звичайні запитання, які ставляться при спробі пройти через безліч контрольних пунктів, що розташовані на території України.

Кадр з фільму 'Звідки куди'
Кадр з фільму 'Звідки куди'