Карибський острів Домініка створює перший у світі морський заповідник для кашалотів
Фото: Unsplash

Острівна держава Домініка в Карибському морі створює першу у світі морську охоронну територію для однієї з найбільших тварин на Землі — кашалота, що перебуває під загрозою зникнення, повідомляє Associated Press.

Природоохоронна територія займе 800 квадратних кілометрів на західній стороні острова і стане ключовим місцем для розмноження і харчування кашалотів. У цьому районі зупинять рух суден, а також заборонять риболовлю, бо кити гинуть у сітях.

За словами вчених, заповідник не тільки захистить тварин, але й допоможе боротися зі зміною клімату. У водах Домініки кашалоти надзвичайно багато їдять. Біологи поки що не знають, чому так відбувається. Відповідно, тварини багато випорожнюються.

Оскільки ці тварини випорожнюються біля поверхні, тому багаті поживними речовинами кали створюють цвітіння планктону, який поглинає вуглекислий газ в атмосфері.З часом екскременти опускаються на дно моря.

​​За оцінками, у водах, що оточують Домініку, мешкає менш як 500 кашалотів — це частина популяції, яка переміщується вздовж ланцюга Малих Антильських островів.

Прем’єр-міністр Домініки Рузвельт Скерріт сказав, що після створення заповідника його адміністрація призначить офіцера та спостерігачів, щоб переконатися, що люди дотримуються правил на заповідній території.

Зазначається, що відвідувачі все ще зможуть поплавати з кашалотами та побачити їх із човна, але в обмеженій кількості.