КМДА давала дозвіл на знесення 200-річної садиби на Подолі – депутатка
Фото: Ксенія Семенова

КМДА видавала дозвіл на знесення 200-річного дерев’яного будинку на вулиці Ярославській, 13-Б, прокоментувала депутатка Київради Ксенія Семенова в ефірі каналу Ми-Україна.

У 2021 році було розпорядження, що Департамент охорони культурної спадщини повинен був надати статус цьому будинку після дослідження старовинних будівель Подолу. Відомство облікову документацію не розробило, будівлю в реєстр не внесло. Водночас, за словами Семенової, Департамент містобудування архітектури КМДА дав дозвіл на знесення.

"Бізнес-партнер в цьому проєкті — нардеп від фракції ЄС Сергій Алексєєнко, який є керівником фан-клубу братів Кличків. І далі ми бачимо заяву мера, що ми ніяких дозволів не давали й ми цього не дозволяли. Місто це дозволило, мер це дозволив — це люди, які з ним пов’язані", — зазначає депутатка.

На місці старовинної будівлі Боярчуков збирається звести чотириповерхову будівлю з 11 апартаментами, або апарт-готель. За його словами, нова будівля "відповідатиме вигляду сучасного Подолу, навіть кольори підібрали".

На Ярославській, 13-Б, вранці 10 серпня забудовник зніс 200-річну садибу на Подолі, що була зразком київської житлової деревʼяної забудови ХІХ ст.

У КМДА ще ввечері 10 серпня повідомили, що не погоджували демонтаж садиби на Ярославській, 13-Б. Також зазначили, що не отримували науково-проєктної документації на проведення будівельних робіт. Тобто, фактично, демонтаж був самовільним, отже є правопорушенням. Саме тому поліція й відкрила провадження.

Водночас у Міністерстві культури визнали, що дозволили "реконструкцію". Споруда не мала статусу пам’ятки, тож "підстав відмовити не було".

Мер столиці Віталій Кличко заявив, що міська влада не давала дозволів чи погоджень на знесення 200-річного будинку. Він зазначив, що будинок був орендований приватним власником, а міськвлада вже готує звернення до правоохоронних органів щодо перевірки законності дій.

Кличко також написав, що ініціює розірвання договору оренди з власником, який зніс 200-річну будівлю на Ярославській.

Будинок на Ярославській, 13-Б — це зразок першої забудови Подолу після великої пожежі 1811 року. Будівлю звели на камʼяному цоколі через часті повені на Подолі, вона є унікальним зразком київської житлової деревʼяної забудови.