Київська прокуратура наклала арешт на колишню пивоварню Шульца. Що сталося
Фото: Дмитро Перов

Київська міська прокуратура наклала арешт на комплекс історичних будівель пивоварні Шульца, що на Деміївці, пише активіст Дмитро Перов.

Цей статус означає, що на об’єкті не можна проводити демонтаж. Власники майнового комплексу завісили фасад однієї із будівель і, вочевидь, готуються знести її наступною, вважає активіст.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Натомість у коментарі виданню "Економічна правда" представник власника Ленур Мамбетов каже, що жодних демонтажних робіт комплексу у 2021-2023 роках не починали: "Якби хотіли — вже все б знесли".

За словами Мамбетова, вони були змушені розібрати дві будівлі через їхній аварійний стан. Він додає, що власники робили "експертний огляд" будівель, який виявив, що у деяких із них рівень руйнування становить 80%, а у фундаментах є тріщини до десяти сантиметрів, тому вони не підлягають реконструкції.

Фото: Антон Короб
Фото: Антон Короб

Зокрема, представник власника колишнього пивзаводу переконує, що в них немає на меті отримати зиск з активу. Єдина мета — розвиток кримськотатарської культури.

"У кримських татар існують неписані закони моралі, які б не дозволили нам обманути та отримати прибуток з цієї ділянки, навіть якби ми захотіли", — пояснює Мамбетов.

На території колишнього пивзаводу Шольца планують звести школу на 200 учнів, музей кримських татар, бібліотеку, залу для конференцій, приміщення для різних гуртків, кафе й магазини в національному стилі, а також мечеть на 5 000 людей. Натомість Мамбетов каже, що проєкт ще не готовий і його планують обговорити із громадськістю.

Майно і ділянка колишнього пивзаводу перебувають на балансі "Фонду національного добробуту Криму". Його засновником є благодійний фонд "Астем фаундейшн". Один зі співзасновників — Рустем Умєров, а теперішній співвласник — Рефат Умєров.

Громадські організації Києва закликають не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца. Зокрема, активісти написали відповідний лист-звернення до влади Туреччини. Раніше повідомлялося, що Туреччина фінансуватиме будівництво ісламського центру.

У лютому стало відомо, що власники промислового комплексу другої половини 19 ст. розбирають цегляне мурування, зокрема на сушильній вежі. Корпус, до якого вона прилягала, вже повністю зруйнували. Також почали розбирати карниз іншого корпусу з більш виразною архітектурою.

Фото: Антон Короб
Фото: Антон Короб
Фото: Антон Короб
Фото: Антон Короб

Пивоварня розташована в центральному історичному ареалі Києва, що накладає додаткові обмеження на проєктування тут нових об’єктів забудови, зокрема обмеження щодо зносу історичної забудови. А також для будь-яких робіт на будівлі потрібне погодження Мінкульту.