Кишкові бактерії можуть негативно впливати на здоров’я серця: яким чином
Фото: Unsplash

Кишкові бактерії впливають на здоров’я серця, про це свідчать дані з дослідження Уппсальського та Лундського університетів, пише Healthline. Науковці дослідили зв’язок між кишковими бактеріями та типом накопичення жиру або бляшок, пов’язаних з підвищеним ризиком серцевих захворювань.

Атеросклеротичні бляшки — відомі як закорковані артерії — це відкладення жиру, холестерину та інших речовин, які є основною причиною серцевих нападів. Згідно зі шведськими дослідниками, більша кількість таких бляшок пов’язана з наявністю певних бактерій ротової порожнини в кишківнику, зокрема бактерій стрептококів.

Дослідження ґрунтувалося на аналізі кишкових бактерій і візуалізації серця 8973 людей віком від 50 до 65 років, у яких раніше не було захворювань серця.

Науковці використовували передову технологію візуалізації, щоб виявити раннє накопичення бляшок у кровоносних судинах серця. Вони поєднали інформацію з даними генетичного секвенування широкого спектра бактерій, які мешкають у кишківнику (включно з ротом і горлом).

Зв’язок кишківник-серце пов’язаний з хімічними речовинами або процесами, які поєднують з кишковими бактеріями. Такі бактерії можуть потрапити в кишковий бар’єр, а звідти — в кровообіг. Це може призвести до активації запального процесу в організмі, а також негативно впливає на імунні клітини.

Фактори запалення мають вплив на кровоносні судини, на їх основні функції та провокувати втрату їх еластичності. Це перший крок у процесі утворення бляшок і атеросклерозу великих кровоносних судин, пояснюють лікарі.

За словами дослідників, Streptococcus oralis (стрептокок, який є в ротовій порожнині) також пов’язаний з жировими відкладеннями в артеріях. Це свідчить про те, що бактерії мають далекосяжний вплив на численні функції організму.