Комісія Київради підтримала петицію про відбудову столітньої садиби в Пущі-Водиці
Фото: Мапа Реновації

Комісія з питань культури Київради підтримала петицію про відновлення столітньої дачі у Пущі-Водиці, що зазнала пошкоджень внаслідок загоряння. Про це повідомив київський активіст Дмитро Перов.

Рішення підтримали одноголосно. Однак департамент охорони культурної спадщини КМДА зазначив, що на сьогодні не має відповідних повноважень для цього, і порадив звернутися в Мінкульт за роз’ясненнями.

У травні петиція про відновлення та повернення в держвласність історичної садиби у Пущі-Водиці набрала необхідні 6000 голосів.

Міський департамент культурної спадщини неодноразово звертався з вимогою привести будинок у належний стан. Однак попередження органу було проігноровано.

Тож, відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України "Про охорону культурної спадщини", цей орган має звернутися до суду з позовом щодо повернення пам’ятки у державну власність (примусовий викуп), йдеться в описі до петиції.

29 березня в історичній будівлі сталася пожежа. Її офіційні причини досі не встановлено. У листопаді 2020 року там фіксували щонайменше дві спроби підпалу, повідомляла ГО "Київська Пуща". 

Дача була зведена на початку XX століття, за індивідуальним проєктом власника – Едуарда-Фердинанда Брадтмана. Садиба має стіни з бруса, різьблене оздоблення, цегляний цоколь і вежу зі шпилем.