Малюнок королеви Вікторії й накладні вуса серед зниклих предметів з британських музеїв
Фото: EPA

Після того як стало відомо про зникнення понад 2000 артефактів, інші музеї Великої Британії заявили, що за 20 років у них зникло понад 1 700 предметів, повідомляє BBC.

Інформаційне агентство PA надіслало запити до музеїв та галерей з проханням надати детальну інформацію про зниклі експонати за останні 20 років.

Це сталося після того, як влітку 2023 року Британський музей оприлюднив інформацію про те, що понад 2000 артефактів були викрадені, зникли або пошкоджені. Керівник музею Джордж Осборн припустив, що в музеї бракує повної каталогізації.

Серед музеїв, у яких виявили відсутність експонатів, була Національна портретна галерея в центрі Лондона. Там заявили, що мають 45 "не знайдених", експонатів, хоч музейники наполягають на тому, що вони не зникли й не були вкрадені.

Зокрема, у період між 2007 і 2022 роками були записані як "не знайдені": малюнок королеви Вікторії 1869 року, гравюра середини XIX століття із зображенням короля Іоанна, який надає Велику хартію вольностей; бронзова скульптура художника Томаса Стотгарда; негатив зображення весілля королеви Єлизавети II з герцогом Единбурзьким 1947 року.

"Більшість експонатів, які наразі не знайшли, є фотографічними негативами, і всі вони доступні для громадськості у цифровому форматі як частина нашої онлайн-бази даних колекцій", — зазначили в музеї.

У Музеї Вікторії та Альберта в західному Лондоні серед понад 180 зниклих артефактів були олійні та акварельні картини, лялька-тінь, накладні вуса, різноманітні малюнки, труси, панчохи та мишоловка.

"Це не означає, що ці предмети були вкрадені або втрачені, це може означати, наприклад, що запис у каталозі не був оновлений після переміщення колекції. Внаслідок цього процесу експонати регулярно повертаються", — зазначили представники музею.

Музейники з Королівських музеїв Гринвіча повідомили, що близько 245 експонатів не вдалося знайти. Серед них – гарматне ядро, навігаційний бортовий комп'ютер, прицільний телескоп, карти, рідинні компаси, а також стрічки для кашкетів.

Представник Музею природознавства сказав, що вони серйозно ставляться до безпеки колекції й тому за останні 20 років було лише 23 випадки втрати або зникнення експонатів, включно з фрагментами щелепи рептилії пізнього тріасу й 180 рибами, а зуб крокодила викрали.

Група музеїв науки повідомила про викрадення у 2014 році двох моделей парових поїздів: King George V і British Railways Standard 4MT. Також тут зафіксували зникнення моделі глибоководної камери спостереження 1960-х років, водонепроникного водолазного ліхтаря, реанімаційного апарата і портрета Жозефа Марі Жаккара XIX століття.

Представник наукової музейної групи, яка містить 425 000 об’єктів у своїх залах і центрах, розповів, що в їхніх закладах почали розміщувати штрихкоди на артефактах, щоб відстежувати їх розташування та зберігати у безпеці.

В Імперському військовому музеї розповіли про понад 550 зниклих предметів, включно з малюнками кораблів, особистими документами офіцера британської армії, календарем із фотографією колишнього лідера Іраку Саддама Хусейна та грошовими купюрами.

У листопаді стало відомо, що з колекції Королівської збройової палати була викрадена гармата XIX століття. Стверджувалося, що це була крадіжка металу, тобто вважалося, що гармату викрали на брухт, а не як "об’єкт колекції".