Мінкульт презентував Державний реєстр нерухомих культурних пам’яток України
Фото: пресслужба Міністерства культури України

16 квітня Міністерство культури України презентувало систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини "Державний реєстр нерухомих пам’яток України". До реєстру вносять дані про пам'ятки архітектури, історії й археології, які держава офіційно бере під охорону. З 10 квітня реєстр запрацював в режимі тестування. Про це повідомляють на сайті міністерства.

Об’єкти вносять до обліку в реєстрі відповідно до їх археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності.

Реєстр містить базу даних з доступним інтерфейсом. До неї вносять об’єкти архітектури, історії й археології. Для кожної пам’ятки в реєстрі доступний окремий кабінет, який зможуть поповнювати облдержадміністрації та органи охорони культурної спадщини, а також Департамент охорони культурної спадщини МКІП.

"За нашими даними, станом на 31 грудня 2022 року, включно з пам’ятками на окупованих територіях, до реєстру необхідно внести 144 643 об’єкти. Це чимала кількість, зважаючи на те, що вносяться не лише назви, а супровідна інформація про кожен з цих об’єктів. Водночас робота розпочалася. І на сьогодні місцеві державні адміністрації внесли дані щодо 105 532 об’єктів", — повідомляє міністр культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Директорка Департаменту пам’яткоохоронної діяльності Наталія Войцещук розповіла про світовий досвід ведення реєстрів, який Україна використала під час розробки власного.

Також вона зауважила, що в Україні серед майже 145 000 пам’яток близько 32 000 є щойно виявленими. А реєстр допоможе оперативно збирати та передавати дані про такі пам’ятки від місцевих органів влади до МКІП. За її словами, до реєстру також внесуть відомості про історичні ареали населених місць.