Молоді люди хочуть бачити менше сексу в кіно, а більше – дружніх стосунків
Фото: HBO

Більшість молодих людей хочуть, щоб у кіно й на телебаченні показували більше дружби й платонічних стосунків замість сексу. Про це свідчать результати дослідження, яке провів Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі.

Дослідження показало, що 51,5% опитаних хотіли більше контенту, зосередженого на дружбі та платонічних стосунках, ніж на романтичних. Майже більшість (47,5%) сказали, що секс не потрібен для сюжету в більшості телевізійних шоу та фільмів, тоді як 44,3% — що романтика надмірно використовується в ЗМІ.

Покоління Z також висловлювало незадоволення, що на телебаченні чи в кіно дружба між чоловіком та жінкою завжди закінчується коханням. "В американському кіно повна відсутність платонічних стосунків", — написав 17-річний респондент. "Мені не подобається, що кожна дружба хлопця та дівчини колись має бути романтичною. Іноді люди можуть бути просто друзями", — сказала 16-річна американка, яка брала участь в опитуванні.

Дослідники також виявили, що молодь переважно не схвалює привабливий контент про багатство та славу, лише 10,5% респондентів вказали це як перевагу. 56% опитаних віддають перевагу оригінальному контенту над франшизами, римейками чи адаптаціями.

Молоді люди хотіли б бачити більше обнадійливого контенту, такого, що надихає; історії про людей, які використовують можливості, і персонажів, чиї життя "більш схожі на їхнє власне".

За словами співавтора дослідження Ялда Т. Улс, аналіз насправді свідчить про те, що молоді люди хочуть більше бачити історії про різні види стосунків.

"Ми знаємо, що вони страждають від епідемії самотності і шукають моделі в масовій інформації, яку вони споживають. Водночас деякі виробники контенту використовують секс і романтику як ярлик для зв’язку персонажів, для Голлівуду важливо усвідомлювати, що підлітки хочуть історії, які відображають весь спектр стосунків", — додала Ялда Т. Улс.

За даними Cigna Group, сьогодні молоді люди вдвічі частіше повідомляють, що почуваються самотніми, ніж ті, кому за 65 років. Зокрема, Улс вказала на науковий факт, що сучасна молодь займається сексом менше, ніж батьки в їхньому віці, і багато хто вважає за краще залишатися самотніми.

У дослідженні взяли участь 1500 молодих людей від 10 до 24 років, з кожної вікової групи опитали по 100 учасників. Про інтимний контент запитували лише респондентів віком від 13 до 24 років.

Покоління Z — термін, що застосовується для людей, які народилися між другою половиною дев'яностих та другою половиною двохтисячних (1997—2012).