Мурал на вулиці Січових Стрільців у Києві зафарбують коштом художниці
Фото: Євгенія Кулеба / Facebook

Консультативна комісія Департаменту охорони культурної спадщини зобовʼязала художницю Євгенію Фуллен замалювати непогоджений мурал на вулиці Січових Стрільців за свій кошт. Про це повідомила депутатка Євгенія Кулеба.

За її словами, художниця висловила готовність відновити стіну будинку. Зокрема, депутатка зареєструвала проєкт рішення, яким пропонує на три місяці заборонити відповідним органам погоджувати ескізи й локації стінописів і доручити КМДА за цей час розробити прозору процедуру погодження стінописів у місті.

"Гарний кінець цієї епопеї, яка, як на мене, була дуже важливою для міста: тепер врегулюємо (дуже сподіваюся) систему погодження ескізів!", — додала Євгенія.

У вересні Фуллен почала малювати мурал на стіні будинку 1903 року по вулиці Січових Стрільців, 31. На фрагменті, який встигли намалювати, зображена пара, а також пелікан із пташеням. Проте місцеві жителі обурились зображенням й викликали поліцію, після чого роботи зупинили. Представники Департаменту міського доброустрою КМДА склали на художницю акт про адміністративне правопорушення, оскільки будинок має охоронний статус, тому не можна змінювати вигляд його фасаду.

Пізніше фотографка представила оновлений варіант ескізу, який, за її словами, погодили з мешканцями. На ньому замість пеліканів зображені рельєфи собору Паризької Богоматері. Авторка муралу сказала Суспільному, що стінопис символізує вдячність Франції за військову підтримку України.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Eugene Fullen (@eugenefullen)

  • Фуллен уже створила низку стінописів у Києві. Зокрема, недавно на фасаді будинку Управління Святошинської РДА на вул. Якуба Коласа, 6А з'явився мурал, який присвятили проблемі домашнього насильства.
  • Петиція про заборону нових стінописів у Києві до появи прозорого механізму їх погодження зібрала 6000 необхідних голосів, тепер її має розглянути Київрада. На думку її авторів, до затвердження ескізів нових муралів мають бути залучені громада й експерти.