Петиція про створення прозорого механізму погодження муралів у Києві набрала голоси
Фото: Євгенія Кулеба / Facebook

Петиція із закликом заборонити створення нових муралів у Києві до затвердження прозорого механізму їх відбору набрала необхідні 6000 голосів.

Тепер її мають розглянути у Київраді. Петицію було зареєстровано 22 вересня.

Авторка Марія Виноградова наголошувала на тому, що публічний простір міста належить усім киянам і було б справедливо, перед прийняттям рішення створювати той чи інший стінопис, узгоджувати це питання за прозорою процедурою.

За словами Марії, необхідно розробити відкритий механізм залучення громади та експертного середовища до затвердження стінописів на фасадах будинків та створити прозорий механізм погодження з експертними органами.

"Такий механізм сприятиме розгляду та оцінці ідеї, концепції, та візуального висловлювання, що втілюються в муралах, а також гарантуватиме, що ці стінописи відповідають цінностям та інтересам нашої громади", — каже авторка петиції.

Зокрема, авторка вимагає:

  • Розробити та затвердити на рівні місцевої влади Положення "Про погодження створення муралів у м. Києві".
  • Розробити відкритий процес залучення громади та експертного середовища до обговорення та погодження стінописів.
  • Створити онлайн-платформу або інші засоби комунікації, які б дозволяли громаді висловлювати свої думки та пропозиції щодо муралів.
  • Проводити консультації та громадські обговорення ескізів муралів перед їх затвердженням.
  • Заборонити створення нових стінописів на фасадах будівель до впровадження відкритого механізму залучення громади та експертів.

Недавно студенти КПІ виступили проти муралу, який хочуть намалювати на стінах 9 корпусу.