МВС передало Музею Голодомору понад тисячу архівних справ – більшість з них про канібалізм
Фото: МВС

Міністерство внутрішніх справ передало в Національний музей Голодомору-геноциду 1022 архівних кримінальних справи періоду голоду на території України. Про це йдеться на сайті МВС.

Більшість зі справ стосуються канібалізму в березні-червні 1933 року, що збігається з піком смертності серед українців.

"Ми ставимо за мету показати суспільству та ввести в широкий науковий обіг документи архівів як головне джерело у дослідженні Голодомору, а також як доказ вчинення злочину геноциду комуністичним режимом", — кажуть у відомстві.

Ці 1022 справи дають можливість історикам дослідити вплив комуністичного режиму, який створив штучний голод, що доводив українців до стану відчаю та переходу за межу людської моралі. Мотивації канібалізму були продиктовані приреченістю людей.

У вказаних справах в анкеті обвинуваченого спеціально є графа "громадянство і національність", і майже всі, хто значився у справах, були українцями.

Серед оприлюднених документів – справа Сторчеус Анни Іванівни. Через голод помер її чоловік і троє дітей. Останню четверту дитину, дівчинку Надію, жінка вбила та з'їла.

"Можемо стверджувати, що голод впливав на психіку людини та її свідомість. Тому науковці ще мають вивчити ці архівні справи з точки зору медицини, психології, соціології, економічної географії та інших наук", — підкреслила державна секретарка МВС України Інна Ящук під час передання архівних справ Голодомору в музей.