На Чернігівщині відновлять 200-літній палац, який є зразком дерев'яного класицизму
Фото: ''Спадщина''

У селі Пекарів у Чернігівській області відновлять двохсотлітній палац, який колись належав родині економа гетьмана Розумовського.

Старовинний маєток руйнується вже понад два десятиліття. Він — двоповерховий, з балконною терасою та великими блакитними вікнами. У дворі парадного входу на території розташовуються історичний парк та алея. Тут ростуть рідкісні для території України дерева — наприклад, верба пахуча.

Фото: ''Спадщина''
Фото: ''Спадщина''

Колись маєток належав родині Григорія Долинського — канцеляриста Генеральної військової канцелярії, осавула Ніжинського полку й головного економа гетьмана Кирила Розумовського. Його останньою власницею була Софія Губчиць, нащадок роду Долинських.

У радянський час у приміщенні функціонувала школа. У 2000 році палац визнали аварійним. Відтоді будівля стояла пусткою й занепала. Вікна та двері вже дуже зруйнувалися, а дах частково впав. Проте маєток ще можна врятувати, каже архітектор-реставратор Сергій Юрченко.

Фото: ''Спадщина''
Фото: ''Спадщина''

"Цей панський палац — один із небагатьох серед зразків українського дерев’яного класицизму, що збереглися донині на Лівобережжі. У ньому все — автентичне: стеля, вікна, двері, сходи, самобутні колони. Цей маєток — унікальний. Деякі ділянки споруди аварійні, та здебільшого все досить добре збереглося. Та й сама будівля цінна вже тому, що збереглася взагалі", — зазначає фахівець.

Фото: ''Спадщина''
Фото: ''Спадщина''

Проєктом відновлення будівлі займатиметься команда з ініціативи "Спадщина". Вона має на меті зберегти архітектурну та історичну цінність маєтку. А в майбутньому перетворити його на туристичний магніт регіону, який сприятиме розвитку культурно-туристичного та соціально-економічного потенціалу місцевої громади.

Фото: ''Спадщина''
Фото: ''Спадщина''