"На іспиті говоритиму російською" —  в Ірпені викладачка ВНЗ потрапила у мовний скандал
Фото: ДПУ

В соціальних мережах поширили ролик, на якому під час онлайн-лекції з філософії, викладачка Державного податкового університету проводила пару російською мовою.

Одна зі студенток попросила викладачку перейти на українську мову, на що вона відповіла, що "несвідомо перейшла на російську, оскільки викладала нею 35 років".

Зокрема вона додала, що студентка може не відвідувати лекції з філософії, якщо їй "ріже слух російська". За словами викладачки, зараз є багато матеріалів іншими мовами, то ж можна "самостійно вивчати предмет" тою, що зручно. Однак зазначила, що "на іспиті обов'язково говоритиме російською".

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив у коментарі "УП. Життя", що викладачку відсторонили від викладання на період службового розслідування для зʼясування обставин.

"Учора я дізнався з соціальних мереж про цей прикрий випадок, який стався в Державному податковому університеті Міністерства фінансів України. Й ухвалив рішення про початок заходів державного контролю", — сказав омбудсмен.

Також Кремінь подякував студентам університету за реакцію на інцидент і толерантність до професорки. Адже вона не має права порушувати права студентів на отримання інформації державною мовою.