На конкурсі "Міс Японія" перемогла етнічна українка Кароліна Шиїно
Фото: Miss Japan Association

Переможницею конкурсу "Міс Японія" стала 26-річна модель українського походження Кароліна Шиїно. Водночас ця перемога викликала дискусію в японському суспільстві, пише BBC.

Кароліна Шиїно народилася в Україні в Тернополі, переїхала до Японії у віці пʼяти років і виросла в Нагої. Вона стала першою дівчиною, яка народилася за межами Японії й виграла головний приз, а також Шиїно є найстаршою переможницею в історії.

Одні визнали її перемогу "знаком часу", тоді як інші кажуть, що вона не виглядає так, як повинна "Міс Японії". Той факт, що Кароліна Шиїно не має японського походження засмутив деяких користувачів у соціальних мережах.

"Якби вона була наполовину [японкою], звичайно, не проблема. Але вона етнічно 0% японка і навіть не народилася в Японії", — йдеться в одному з коментарів.

Зокрема люди пишуть, що її перемога надсилає "неправильні повідомлення" японцям, коли найгарнішою японкою визнають європейську жінку. Дехто вважає перемогу моделі-українки політичним рішенням.

Водночас організаторка конкурсу "Міс Японія гран-прі" Ай Вада повідомила, що судді вибрали Шиїно переможницею з "повною впевненістю" і що це "дало можливість переосмислити, що таке японська краса".

"​​Після сьогоднішнього результату я переконана в одному… Японська краса існує не в зовнішності, не в крові, але вона міцно існує в нашому серці. Вона більше японка, ніж ми", — додала Вада.

Фото: karolina0824/Instagram
Фото: karolina0824/Instagram

Кароліна Шиїно отримала японське громадянство у 2022 році й написала тоді в Instagram, що хоча вона не має вигляду японки, але її розум "став японським", оскільки вона виросла в Японії. Коли українка отримувала корону "Міс Японія", вона сказала, що виграти титул було її "мрією".

Перемога етнічної українки відбулася майже через 10 років після того, як Аріана Міямото стала першою в історії переможницею змішаної раси у 2015 році. Її мати була японкою, а батько — афроамериканцем.