На Київщині створили охоронні зони для захисту рідкісних птахів із Червоної книги України
Фото: Олександр Панчук

На території Тетерівського лісового господарства, що на Київщині, за ініціативи WWF-Україна створили охоронні зони для захисту рідкісних птахів із Червоної книги України. Про це повідомляє WWF-Україна у Facebook.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

12 гнізд рідкісних птахів було взято під охорону, серед яких: сім гнізд чорного лелеки, три гнізда змієїда, гніздо підорлика малого та журавля сірого. Гнізда були виявлені протягом 2016-2023 років науковим співробітником Київського зоопарку Олександром Панчуком. Кожне з гнізд заселене парою птахів, які у сприятливі роки успішно виводять потомство.

"Ділянки, де виявлені гнізда, мають сприятливі умови для існування стабільної популяції великих птахів: багато придатних дерев для їх гніздування, розташування близько до кормових угідь", – зазначають природоохоронці.

Також вони додають, що гнізда чорних лелек віднайшли на висоті 8-18 м, вони були розташовані переважно на дубах. Гнізда змієїдів були розміщені на соснах на висоті 20-30 м, а підорлика малого — на вільсі на висоті 16 м. Зокрема, гніздо журавля сірого виявлено на землі у вологому березняку біля річки Таль.

Загальна площа створених природоохоронних зон – 785 гектарів. Навколо гнізд створили колонові охоронні зони радіусом 500 метрів. У періоди розмноження птахів діє заборона для будь-яких лісогосподарських заходів на території лісництва. 

Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, вона має представництва у більш ніж 100 країнах світу.

Місія WWF полягає в тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою.