На літературному фестивалі в Нью-Йорку розгорівся скандал: що сталося
Фото: BBC

Після закінчення літературного фестивалю World Voices у Нью-Йорку, що організовує Американський PEN, російсько-американський автор Маша Гессен подала у відставку (Гессен надає перевагу гендерно-нейтральним займенникам) з посади заступника голови опікунської ради PEN America.

Причиною слугувало те, що організатори фестивалю скасували захід для російських письменників, пише BBC.

На фестивалі мали відбутися дві панельні дискусії — про українських письменників, які стали учасниками бойових дій, і про письменників в еміграції.

До першої дискусії запросили: Ірину Цілик, Артема Чеха та Артема Чапая. Обидва зараз активно боронять Україну. У другому заході, який мала модерувати Гессен, серед гостей оголосили двох росіян та одного китайця.

Українці, дізнавшись про це, заявили, що не зможуть взяти участь у фестивалі, посилаючись на небажанні бути на спільних заходах з росіянами.

Щоб розв'язати цю ситуацію, Американський PEN вирішив залишити дискусію від української делегації та скасувати подію з росіянами.

У коментарі виданню The Atlantic Маша Гессен назвала скасування панелі за участі росіян зрадою цінностей організації, додаючи, що не могли дивитися у вічі російським колегам:

"Я почувався, ніби мене просили сказати цим людям, що, оскільки вони росіяни, то не можуть сидіти за великим столом. Їм доводиться сидіти за маленьким столом збоку".

Водночас Маша Гессен окремо наголосила, що не звинувачує українців.

"Я не виступаю проти вимог українських учасників. Вони ведуть оборонну війну всіма доступними їм засобами. Моя проблема пов'язана виключно з реакцією PEN", — сказала Гессен у коментарі New York Times.

Українська делегація назвала цей конфлікт, який розгорівся навколо фестивалю, "зміщенням акцентів".

"Усе частіше панує дискурс про те, що українці через всі свої пережиті травми є жорстокими, нездатними до емпатії, що ми нібито всіх готові чесати під одну гребінку без розбору. Російські інтелектуали все частіше, все голосніше на різних західних майданчиках нині грають в цю гру, тягнуть на себе ковдру віктимності, створюють образ такої собі подвійної жертви", — каже Ірина Цілик.

За її словами, цей дискурс звучить дуже небезпечно і маніпулятивно.

Також Артем Чапай, який уже понад рік боронить Україну від російської агресії, висловив жаль, що на тлі скандалу сама дискусія про війну в межах фестивалю пройшла непоміченою.

"Неприємно, що замість говорити про історію мого брата в окупації, росіяни перетягли увагу до своїх проблем", — каже Артем.

Представники Pen Ukraine заявили, що позиція української культурної спільноти проти участі в спільних обговореннях із представниками РФ пояснюється відповідальністю, яку вони несуть перед народом.

Також вони наголосили, що ділити спільний культурний простір із росіянами в час війни означатиме дня них зраду пам’яті безпричинно вбитих російською армією.