На Львівщині відреставрують палац XVIII століття – там буде центр допомоги дітям
Фото: Суспільне Львів

У селі Журавно на Львівщині відреставрують палац Скшинських-Чарторийських, який знаходиться в аварійному стані. Там запрацює центр соціальної реабілітації для дітей, які постраждали від війни, повідомляє Суспільне.

Відповідний меморандум підписали благодійний фонд HopeUA, Львівська обласна рада, військова адміністрація. Робота центру буде націлена на допомогу дітям з посттравматичним стресовим розладом або з травмою війни.

У палаці відновлять зовнішнє і внутрішнє оздоблення. Проєкт передбачає перепланування. Там будуть укриття, їдальня, зони відпочинку, спальні кімнати, а також обладнають навчальні й терапевтичні кабінети. Після завершення робіт в центрі зможуть надати допомогу 200-250 дітям на місяць.

Фото: Суспільне Львів
Фото: Суспільне Львів

На реставрацію палацу благодійники, зокрема з Нідерландів, нададуть $3 млн. Роботи мають почати навесні наступного року. А загалом реконструкція триватиме два роки.

Палац розташований на території Журавненського будинку підтриманого проживання психоневрологічного типу. Це — комунальне майно Львівської обласної ради. Від початку війни у нових корпусах закладу проживають 100 евакуйованих дітей із Запорізької області. Директорка будинку підтриманого проживання Ольга Буянова розповіла, що загалом палац пустує майже десять років.

Паралельно з реставраційними роботами благодійний фонд планує проводити реабілітацію дітей на базі орендованих санаторіїв чи баз відпочинку. Адже під час війни багато дітей мають травматичні розлади.

Фото: Суспільне Львів
Фото: Суспільне Львів

Палац Скшинських-Чарторийських — пам'ятка архітектури, збудована наприкінці XVIII ст. Адамом Жебровським. На його території були зимовий сад і альтанка, а навколо палацу — ландшафтний парк.

Будівля згоріла у 1904 році та більше не відбудовувалася. Тоді власник Журавно Антоній Скшинський збудував поруч новий палац у стилі неоренесансу. У 1930-х роках його реставрували та розширили останні власники, подружжя Гелени Скшинської й Казимира Чарторийського.

З радянських часів на території маєтку діяв дитячий протитуберкульозний санаторій. Палац служив одним з його корпусів до пожежі 2004 року. З того моменту тут ніхто не проживав.