На Львівщині відреставрують палац XVIII століття – там буде центр допомоги дітям
Фото: Суспільне Львів

У селі Журавно на Львівщині відреставрують палац Скшинських-Чарторийських, який знаходиться в аварійному стані. Там запрацює центр соціальної реабілітації для дітей, які постраждали від війни, повідомляє Суспільне.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Відповідний меморандум підписали благодійний фонд HopeUA, Львівська обласна рада, військова адміністрація. Робота центру буде націлена на допомогу дітям з посттравматичним стресовим розладом або з травмою війни.

У палаці відновлять зовнішнє і внутрішнє оздоблення. Проєкт передбачає перепланування. Там будуть укриття, їдальня, зони відпочинку, спальні кімнати, а також обладнають навчальні й терапевтичні кабінети. Після завершення робіт в центрі зможуть надати допомогу 200-250 дітям на місяць.

Фото: Суспільне Львів
Фото: Суспільне Львів

На реставрацію палацу благодійники, зокрема з Нідерландів, нададуть $3 млн. Роботи мають почати навесні наступного року. А загалом реконструкція триватиме два роки.

Палац розташований на території Журавненського будинку підтриманого проживання психоневрологічного типу. Це — комунальне майно Львівської обласної ради. Від початку війни у нових корпусах закладу проживають 100 евакуйованих дітей із Запорізької області. Директорка будинку підтриманого проживання Ольга Буянова розповіла, що загалом палац пустує майже десять років.

Паралельно з реставраційними роботами благодійний фонд планує проводити реабілітацію дітей на базі орендованих санаторіїв чи баз відпочинку. Адже під час війни багато дітей мають травматичні розлади.

Фото: Суспільне Львів
Фото: Суспільне Львів

Палац Скшинських-Чарторийських — пам'ятка архітектури, збудована наприкінці XVIII ст. Адамом Жебровським. На його території були зимовий сад і альтанка, а навколо палацу — ландшафтний парк.

Будівля згоріла у 1904 році та більше не відбудовувалася. Тоді власник Журавно Антоній Скшинський збудував поруч новий палац у стилі неоренесансу. У 1930-х роках його реставрували та розширили останні власники, подружжя Гелени Скшинської й Казимира Чарторийського.

З радянських часів на території маєтку діяв дитячий протитуберкульозний санаторій. Палац служив одним з його корпусів до пожежі 2004 року. З того моменту тут ніхто не проживав.