Стало відомо, хто відновить палац 1740 року у Роздолі
Фото: Спадщина. UA

Інвестиційна компанія EFI Group, яка придбала занедбаний палац в Роздолі Львівської області, відновлюватиме його спільно з громадською організацією "Спадщина.ua".

Головною метою партнерства є повна реставрація та пристосування одного з найзнаковіших палаців України в умовах фінансових обмежень та воєнного стану.

Організації працюватимуть разом протягом трьох років до повного завершення реставрації, пристосування палацу та впорядкування прилеглої території.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

А також в рамках співпраці вони мають облаштувати необхідну інфраструктуру, а також залучити зовнішні ресурси та організувати часткову експлуатацію палацу Лянцкоронських-Жевуських у Роздолі як туристичної локації.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

"Переконані, що це партнерство в реалізації проєкту "Палац Розділ" буде одним з найкращих кейсів співпраці корпоративного сектора та громадської ініціативи в напрямку відродження культурної спадщини на засадах економічної ефективності", — кажуть у "Спадщині. UA".

Засновниця організації "Спадщина" Ганна Гаврилів, розповіла, наскільки важливий для неї цей палац та що вже давно мріяла його відновити. Тому, коли вона дізналася, що аукціон з купівлі палацу Лянцкоронських-Жевуських виграв інший учасник, — засмутилася.

"Я місяць страждала за моїм — не моїм коханим палацом, голова наглядової ради "EFI" на то все дивився, та й врешті сказав: слухай, ти б все одно з ним не справилася. А для нас проєкт в культурній спадщині — перший. Давай разом", — розповіла Гаврилів.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

Палац Жевуських-Лянцкоронських — пам'ятка архітектури XVIII–ХІХ ст.

Близько 1740 року коштом дідича Міхала Юзефа Жевуського в Роздолі збудували мурований палац, який він назвав Франкопіль на честь своєї другої дружини Францішки. Біля палацу створено парк-пам'ятку "Санаторій Розділ". У пізніші часи палац перебудовували у стилі історизму.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA
  • 14 червня ТОВ "Компанія ефективні інвестиції" бізнесмена Ігоря Ліскі приватизувало палац за 13,3 млн грн.
  • У палаці можуть облаштувати: сучасний реабілітаційний центр для військових, приватну школу англійського типу або п’ятизірковий готель.