На садибі Барбана в Києві розмістили портрети діячів, які повʼязані з будівлею – фото
Фото: Садиба Барбана / Facebook

Активісти ГО "Садиба Барбана" встановили на історичному особняку на Обсерваторній, 6 портрети видатних діячів, життя яких пов'язано з цією будівлею.

Акція має на меті привернути увагу до історичних будівель, що роками не можуть набути охоронного статусу пам'ятки, попри багату історію, написав активіст Дмитро Перов.

Автором чотирьох портретів є художник Євген Коршунов. Він використовував техніку випалювання по дереву.

У 1947 році садибу відвідували американський письменник, лауреат Нобелівської премії Джон Стейнбек та засновник фотожурналістики Роберт Капа.

Фото: Садиба Барбана / Facebook
Фото: Садиба Барбана / Facebook

З 1960-х до 1984 року в будинку розміщувалася клінічна база лікарки, авторки праць із дитячих хвороб Галини Тебенчук. А з 1986-го до 1994 рік музикознавець Михайло Головащенко ходив на роботу в редакцію, яка розташовувалася в садибі.

Фото: Садиба Барбана / Facebook
Фото: Садиба Барбана / Facebook
Фото: Садиба Барбана / Facebook
Фото: Садиба Барбана / Facebook

На місці історичної садиби хочуть збудувати 12-поверховий житловий комплекс. У серпні 2021 року була спроба самовільного знесення історичного комплексу будівель. Тоді Рада національної безпеки й оборони України скликала екстрене засідання, на якому зобов’язала КМДА надати будівлі статус памʼятки, а власника — її відновити.

Однак, Міністерство культури та інформаційної політики України так і не включило садибу до реєстру нерухомих пам'яток України.

У серпні 2023 року забудовник зірвав пломбу із садиби Барбана, збив меморіальну табличку письменнику Джону Стейнбеку та зірвав прапори України та США.

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, що розташований у Києві за адресою вул. Обсерваторна, 6. Садибу було зведено наприкінці XIX століття для Олександра Барбана. Будівля є рідкісним зразком одноповерхового житла середнього класу із цегляним декором. Садиба прикрашена неокласичним декором — рустами, лиштвами, складним карнизом.