Забудовник зірвав пломбу та збив меморіальну табличку на Садибі Барбана в Києві
Фото: Дмитро Перов / Facebook

У Києві забудовник зірвав пломбу на опечатаній Садибі Барбана, збив меморіальну табличку письменнику Джону Стейнбеку та забрав прапори України та США. Про це повідомляє київський активіст Дмитро Перов.

Згідно з рішенням Шевченківського районного суду та Київського апеляційного суду, на Садибу Барбана було накладено арешт. До 20 серпня будівля була опечатана.

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

На місці історичної Садиби хочуть збудувати 12-поверхововий житловий комплекс. За словами Перова, у серпні 2021 року була спроба самовільного знесення історичного комплексу будівель. Тоді Рада національної безпеки й оборони України скликала екстрене засідання, на якому зобов’язала КМДА надати будівлі статус памʼятки, а власника — її відновити.

Також забудовник збив меморіальну табличку. На цьогорічний День Києва місцеві мешканці власним коштом встановили на Садибі меморіальну табличку, присвячену лауреату Нобелівської та Пулітцерівської премії Джону Стейнбеку, що двічі зупинявся в цьому будинку під час своїх відвідин України.

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, що розташований у Києві за адресою вул. Обсерваторна, 6. Садибу було зведено наприкінці XIX століття для Олександра Барбана.

Садиба є рідкісним зразком одноповерхового житла середнього класу із цегляним декором. Будівля прикрашена неокласичним декором — рустами, лиштвами, складним карнизом. Міністерство культури та інформаційної політики України так і не включило садибу до реєстру нерухомих пам'яток України.