Забудовник зірвав пломбу та збив меморіальну табличку на Садибі Барбана в Києві
Фото: Дмитро Перов / Facebook

У Києві забудовник зірвав пломбу на опечатаній Садибі Барбана, збив меморіальну табличку письменнику Джону Стейнбеку та забрав прапори України та США. Про це повідомляє київський активіст Дмитро Перов.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Згідно з рішенням Шевченківського районного суду та Київського апеляційного суду, на Садибу Барбана було накладено арешт. До 20 серпня будівля була опечатана.

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

На місці історичної Садиби хочуть збудувати 12-поверхововий житловий комплекс. За словами Перова, у серпні 2021 року була спроба самовільного знесення історичного комплексу будівель. Тоді Рада національної безпеки й оборони України скликала екстрене засідання, на якому зобов’язала КМДА надати будівлі статус памʼятки, а власника — її відновити.

Також забудовник збив меморіальну табличку. На цьогорічний День Києва місцеві мешканці власним коштом встановили на Садибі меморіальну табличку, присвячену лауреату Нобелівської та Пулітцерівської премії Джону Стейнбеку, що двічі зупинявся в цьому будинку під час своїх відвідин України.

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, що розташований у Києві за адресою вул. Обсерваторна, 6. Садибу було зведено наприкінці XIX століття для Олександра Барбана.

Садиба є рідкісним зразком одноповерхового житла середнього класу із цегляним декором. Будівля прикрашена неокласичним декором — рустами, лиштвами, складним карнизом. Міністерство культури та інформаційної політики України так і не включило садибу до реєстру нерухомих пам'яток України.