Науковець пояснив, що відбудеться з організмом, якщо перестати споживати кофеїн
Фото: Unsplash

Професор і директор Центру навчання клінічної анатомії Ланкастерського університету Адам Тейлор пояснив, які зміни відбудуться з організмом, якщо перестати споживати кофеїн, пише The Conversation.

Кофеїн є психоактивною речовиною, яку найбільше споживають у світі. Ця сполука, окрім кави й чаю, також міститься в газованих й енергетичних напоях, засобах від застуди та в шоколаді.

Для дорослих норма споживання є не більше ніж 400 мг кофеїну на день (приблизно чотири чашки кави). Водночас навіть ця доза може призвести до м’язового тремтіння, нудоти, головного болю, серцевих скорочень і смерті (у крайніх випадках). Але навіть люди, які споживають лише кілька чашок кави чи чаю щодня, також можуть відчувати негативні наслідки, такі як дратівливість, труднощі із засипанням і відчуття нервозності.

Ось, що відбудеться з організмом, якщо відмовитися від кофеїну.

Функціонування мозку

Це може спричинити головний біль та втому, тому що організм розвинув толерантність до кофеїну.

Кофеїн зв'язується з рецептором у мозку, який використовує аденозин. Це змушує організм зменшити відчуття втоми. Але з часом клітини мозку виробляють більше рецепторів аденозину, щоб забезпечити краще функціонування органу.

Отже, коли людина припиняє вживати кофеїн, з’являється надлишок рецепторів аденозину, з якими потрібно зв’язуватися. Через це виникає звичайна втома, і людина відчуває себе більш виснаженою, ніж коли пила напої з кофеїном.

Водночас кофеїн викликає звуження кровоносних судин у голові та шиї, зменшуючи приплив крові до мозку. Коли перестати вживати кофеїн, через 24 години кровоносні судини повернуться до нормального стану, спричиняючи збільшення кровотоку до мозку та викликаючи головний біль. Це може тривати в середньому до дев'яти днів.

І оскільки кофеїн зв’язується з рецепторами аденозину (які також модулюють біль), відмова від кофеїну може тимчасово посилити сприйняття та чутливість до болю, оскільки доступних рецепторів більше.

Зокрема, кофеїн справді впливає на сон лише тоді, коли його вживають пізно вдень чи ввечері. Ця сполука затримує вивільнення мелатоніну (гормону, який втомлює людину) на 40 хвилин. Кофеїн також скорочує загальний час сну та період глибокого сну.

За словами науковця, це може збільшити втому наступного дня. Тому людина випʼє зранку кави, щоб прокинутися, таким чином вона потрапляє у замкнене коло вживання кофеїну. В результаті проблеми зі сном виникнуть пізніше. Водночас, коли людина припинить вживати кофеїн, то її сон поліпшиться вже через 12 годин.

Кофеїн також пов’язаний із посиленням тривожності та нападів паніки. Зменшення або виключення кофеїну може покращити настрій. Частково це станеться тому, що покращиться сон. Депривація сну посилює тривогу та інші розлади настрою.

Травлення

Виключення кофеїну з раціону також може вилікувати печію. Кофеїн індукує секрецію кислоти в шлунку та послаблює стравохідний сфінктер, чим викликає розлади травлення.

Серцево-судинна система

Зокрема, відмова від кофеїну може знизити артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень. Якщо людина споживає кофеїн щодня протягом багатьох років, її організм адаптується до впливу – і він стає новою нормою зі своїм впливом на нервову систему, кишківник і серце.

Здорові зуби

Відмова від кофеїну також може покращити білизну зубів – не через кофеїн безпосередньо, а через те, що чай і кава містять сполуки, зокрема дубильні речовини, які забарвлюють зуби.

Цукор в енергетичних напоях також завдає шкоди зубам. Дослідження свідчать, що напої з кофеїном можуть зменшити кількість виробленої слини, яка зазвичай захищає зуби від пошкоджень.

Кишківник і сечовий міхур

Кофеїн діє на гладкі м’язи кишківника, особливо в товстій кишці, змушуючи їх скорочуватися і викликати бажання піти в туалет. Кофеїн також може змінити консистенцію калу, оскільки він поглинає багато води.

Напої з кофеїном також діють як сечогінний засіб, викликаючи збільшення утворення сечі. Сполука подразнює сечовий міхур і спричиняє частіші позиви до сечовипускання. Відмова від кофеїну може зменшити кількість щоденних відвідувань туалету.