Науковиця розповіла, чому вживання алкоголю погіршує самопочуття з віком
Фото: Unsplash

Навіть одна або дві порції алкоголю можуть мати значний вплив на здоровʼя, починаючи з певного віку. Про це повідомила геріатр і експерт з деменції Елізабет Ландсверк, пише HuffPost.

Відповідно до дієтичних рекомендацій для американців на 2020-2025 роки помірне вживання алкоголю визначається як не більше двох порцій на день для чоловіків і не більше однієї для жінок. Одна порція алкоголю дорівнює: 150 мл вина (12% спирту); 40 мл міцного алкоголю (40%); 340 мл пива (5%).

За словами Ландсверк, 20 років — це стійкий час для організму. Тому похмілля не так сильно впливає на самопочуття протягом цього десятиліття.

"У цей час печінка і мозок мають найбільшу стійкість. Лобові частки (міркування та судження) не зовсім розвинені. Людина, швидше за все, буде готова більше пити або ризикувати, і це може створити звички, які спричинять проблеми в майбутньому", — зазначила науковиця.

Геріатр заявила, що одна-дві порції алкоголю на тиждень не матимуть великого впливу на організм. Однак деякі лікарі кажуть, що одна порція такого напою на день — це добре, але це стає "нейротоксичним", додала Ландсверк.

Ймовірно, у 30 років людина не помітить великої різниці у самопочутті, якщо вона пʼє помірно. Однак у цей час важливо пам’ятати про загальний стан здоров’я.

"Запитайте себе: як ваше здоров’я загалом. Ожиріння, яке є епідемією в Америці, підвищує ризик неалкогольного ожиріння печінки. Водночас алкоголь підвищує ризик захворювання печінки та рубців (цирозу)", — каже Ландсверк.

Коли людині виповнюється 40 років, через вживання алкоголю починають зʼявлятися все більше ризиків для здоров'я. Ожиріння, діабет, гіпертонія та високий рівень холестерину підвищують ризик серцевих нападів, інсультів і деменції.

"Якщо людина живе з будь-яким із цих захворювань, навіть невелика кількість алкоголю може ще більше підвищити ризик таких подій, як серцеві напади чи інсульти, тож майте це на увазі", — зауважила лікарка.

У 50 років навіть помірне вживання алкоголю може завдати шкоди організму. У цьому віці алкоголь, окрім пошкодження судин і ризику деменції, підвищує ризик раку молочної залози, раку стравоходу та раку печінки.

Оскільки ризик захворювання на рак різко зростає з віком, вживання будь-якої кількості алкоголю ще більше провокує появу цього захворювання. Крім того, з віком зʼявляються проблеми зі сном, а кофеїн, сигарети та алкоголь посилюють їх, додала Ландсверк.

Коли людині 60 років, вона почне відчувати вплив помірного вживання алкоголю на свій організм через втрату ферменту, який відповідає за метаболізм алкоголю (алкогольдегідрогеназ). За словами фахівчині, у літніх людей менше резерву в мозку, печінці та нирках. Шкода мозку від навіть однієї склянки алкоголю на день є значно більшою, якщо людині за 60.

"Я можу сказати з досвіду: я здорова, можу кататися на лижах або пропливати 1,5 км, але келих вина змушує мене почуватися погано й "пригальмованою" наступного дня", — розповіла науковиця.

Ландсверк порадила подумати про алкоголь, як про солодощі. Вони смачні, але їх не варто їсти під час кожного приймання їжі. Оскільки від них можна набрати зайву вагу чи може піднятися рівень цукру в крові, а протягом десятиліть солодощі підвищують ризик раку та хронічних захворювань, які можуть призвести до погіршення здоров’я.