Вчені дізналися, чому від червоного вина болить голова
Фото: Unsplash

Дослідники з Каліфорнійського університету вважають, що головний біль після червоного вина викликає антиоксидант флавонол під назвою кверцетин, що міститься у темному винограді, повідомляє HealthLine.

Зазвичай, "головний біль від червоного вина" може виникнути в межах від 30 хвилин до трьох годин після того, як людина випили хоча б одну склянку вина. Флаванол кверцетин надає червоному вину колір і смак, він походить з виноградних кісточок і шкірки. Рівень флавоноїдів у червоних винах може бути в 10 разів вищим, ніж у білих.

Алкоголь розщеплюється в організмі у два етапи. Перший — перетворює спирт у формі етанолу в ацетальдегід. Другий — перетворює ацетальдегід в нешкідливий ацетат. Спеціальні ферменти в печінці керують кожним із цих процесів.

Дослідники виявили, що фермент, який допомагає метаболізувати алкоголь у червоному вині, ALDH2, може постраждати від наявності кверцетину в ньому, втручаючись у його роль у цьому процесі.

Це порушення метаболізму може підвищити рівень токсичного ацетальдегіду, що може спричинити такі симптоми, як нудоту, головний біль, почервоніння обличчя та пітливість.

"Коли [кверцетин] потрапляє у вашу кров, то тіло перетворює його в іншу форму, яка називається кверцетин глюкуронід. У такому вигляді він блокує метаболізм алкоголю", — наголосив провідний автор дослідження Ендрю Вотерхаус.

Тепер вчені мають намір порівняти червоні вина, що містять багато кверцетину, з винами, в яких його дуже мало, щоб перевірити на людях свою теорію про головні болі від червоного вина. Вони хочуть запропонувати рішення для запобігання подібним проблемам у разі вживання вина.

"Людям, які п’ють червоне вино, буде потенційно дуже корисно вибирати вина, які з меншою ймовірністю викликають головний біль. Крім того, винороби можуть використовувати наші висновки для зменшення вмісту кверцетину у своїх винах", — додав вчений.

Виноград виробляє кверцетин у відповідь на сонячне світло. Тому виноград, вирощений у менших гронах та з меншою кількістю листя, наприклад каберне Напа-Веллі, може містити в п’ять разів більше кверцетину, ніж інші червоні сорти.