Океани нагрілися до рекордного рівня – які негативні наслідки чекають на планету
Фото: Unsplash

Цього тижня середньодобова глобальна температура поверхні моря досягла найвищої температури ​​в історії вимірювань — +20,96°C, що значно вище за нормальний показник для серпня. Про це повідомляє BBC, посилаючись на Службу змін клімату ЄС Copernicus.

Зазначається, що океани є важливим регулятором клімату, бо вони поглинають тепло, виробляють половину земного кисню та впливають на погоду. Тепла вода поглинає менше вуглекислого газу, тому планета сильніше нагрівається. До того ж висока температура океану прискорює танення льодовиків і, відповідно, підвищення рівня моря.

"Гарячі" океани та хвилі спеки турбують морських мешканців, таких як риби та кити. Їхній харчовий ланцюг порушується. Акули, наприклад, через спеку стають агресивними, а корали втрачають колір і гинуть.

"Ми піддаємо океани більшому стресу, ніж будь-коли в історії", — каже доктор Метт Фрост з Плімутської морської лабораторії у Британії, маючи на увазі, як забруднення і надмірний вилов риби також впливають на океани.

За словами науковиці Саманти Берджесс зі Служби зміни клімату Copernicus, найтепліша температура в океані має бути в березні, а не в серпні. Тому вчені хвилюються щодо того, наскільки теплішим може стати океан від сьогодні до наступного березня.

Дослідники вивчають, чому океани зараз такі гарячі, але кажуть, що кліматичні зміни роблять моря теплішими, оскільки вони поглинають більшу частину тепла від викидів парникових газів.

"Що більше ми спалюємо викопного палива, то більше надлишкового тепла відводитиметься океанами, а це означає, що тим довше буде потрібно, щоб стабілізувати їх", — пояснює Берджесс.

Температурний рекорд був побитий після серії хвиль морської спеки цього року, зокрема у Британії, Північній Атлантиці, Середземному морі та Мексиканській затоці.

За даними Метеорологічного бюро та Європейського космічного агентства, у червні температура у водах Великої Британії була на 3-5°C вище середньої.

Минулого тижня у Флориді температура поверхні моря досягла 38,44°C, що можна порівняти з гідромасажною ванною. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), зазвичай температура повинна бути від 23 до 31°C.

За даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), частота хвиль морської спеки подвоїлася з 1982 до 2016 року, а з 1980-х років стала інтенсивнішою та довшою.