Майже 35 % проб води, відібраних з поверхневих водойм, не відповідають гігієнічним нормам
Фото: Unsplash

Після підриву Каховської ГЕС, моніторинг проб води з поверхневих водойм у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській і Херсонській областях проводиться щоденно, повідомляє МОЗ.

Спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають воду для дослідження вздовж річкового русла, Інгула, Інгульця, Південний Буг, лиманів Дніпра в зоні затоплення, що утворились внаслідок руйнування дамби, вздовж морського узбережжя та Каховського водосховища.

За результатами досліджень, з 1604 проб не відповідають гігієнічним вимогам – 540.

Зафіксовані перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників. Серед небезпечних — сальмонели, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка, ротавірус. Також виявляють холероподібний вібріон.

На відміну від холерних, холероподібні вібріони не є збудниками холери, проте можуть викликати харчові токсикоінфекції, як розлади кишкового тракту з легкою або середньою формою тяжкості, пояснюють в МОЗ.

Чинниками передачі інфекції можуть бути: забруднена вода відкритих водойм, риба, креветки, молюски тощо. Наразі їх також додатково досліджують у лабораторіях ЦКПХ на наявність збудників паразитарних хвороб.

Через забруднення води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях заборонено купання. В МОЗ нагадують, що під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден зі способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.