Після підриву росіянами Каховської ГЕС водосховище заростає вербовими лісами
Фото: Олександр Ходосовцев/Facebook

Половина водосховища після підриву росіянами Каховської ГЕС вже заросла вербовими деревами. Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського держуніверситету Іван Мойсієнко.

За словами Мойсієнка, підрив дамби Каховської ГЕС стався тоді, коли на деревах верби дозріло насіння. А насіння цього дерева поширюється і вітром, і водою. Тобто коли вода відступала, то насіння, що в неї потрапило, рухалося до центру водосховища. А коли вода поступово сходила, воно прилипало до ґрунту.

"Верба масово розсіялася по водосховищу. Я думаю, що нині десь понад 50% території водосховища покривають оці молоді вербові ліси. І вразило те, з якою швидкістю дерева росли: висота сягала 2,5 м, а подекуди і 3,08 м", — розповідає еколог.

За словами Івана Мойсієнка, там, де були водотоки й озера, утворилися болота і з’явилися болотні рослини: очерет, рогіз, бульбокомиш.

Еколог також зазначає, що відновлення водосховища не має ніякого сенсу. Адже з погляду природи, водосховище було одноманітною і бідною екосистемою. Це стояча вода, яка дуже сильно цвіла. Була рослинність прісноводна, але тільки на глибині до 3 метрів. Тому на дні водосховища була така собі "пустеля". Зникли цінні види риб.

"Дослідивши лише шматочок Кам’янської Січі, ми бачимо, як на очах біорізноманіття в геометричній прогресії розвивається. А верба, яка виросла на цій території, – скільки вона вже вуглекислого газу вивела з атмосфери! Тобто ми вирішимо досить багато питань стосовно екології, якщо не будемо відновлювати ГЕС", – пояснює Мойсієнко.

  • Нагадаємо, 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, внаслідок чого затопило десятки населених пунктів, частина з яких розташована на тимчасово окупованій території.
  • Газета New York Times заявила, що гребля Каховської ГЕС була знищена вибухом зсередини – вибухівку заклали у тунель в основі конструкції.