Погане здоров'я зубів пов'язують зі зниженням розумових здібностей — дослідження
Фото: Unsplash

Погане здоров'я зубів може бути пов'язане зі зменшенням об'єму мозку. Про це свідчить дослідження, проведене науковцями з Японії, пише Science Alert.

Дослідження показало, що захворювання ясен і втрата зубів пов’язані зі зменшенням мозку в гіпокампі – частині мозку, яка відповідає за пам’ять та хворобу Альцгеймера. Науковці не стверджують, що проблеми із зубами спричиняють розвиток хвороби Альцгеймера, проте зв'язок між ними все ж є.

Результати показують, що в деяких випадках, можливо, краще втратити хворі зуби, щоб зберегти не тільки здоров’я ясен, але й мозок. "Ці результати підкреслюють важливість збереження здоров’я зубів, а не просто збереження самих зубів", — каже автор дослідження Сатоші Ямагучі з Університету Тохоку.

У дослідженні взяли участь 172 людини у віці близько 67 років — у жодного з них не було проблем із пам'яттю на початку дослідження. Всім учасникам зробили сканування мозку, щоб виміряти об'єм гіпокампа — виміри проводили на початку дослідження і повторно через 4 роки.

Зокрема, науковці оцінили гігієну порожнини рота реципієнтів: підрахували кількість їхніх зубів і перевірили наявність захворювань ясен, дивлячись на глибину пародонтального зондування та вимірювання тканин ясен.

Здорові ясна, як правило, мають глибину від 1 до 3 міліметрів, на легке захворювання ясен вказує глибина від 3 до 4 міліметрів, тоді як важке захворювання ясен — від 5 до 6 міліметрів. Зазвичай серйозні захворювання ясен також супроводжуються втратою кісткової маси, що призводить до розхитування зубів, а часом і їхньої втрати.

"Втрата зубів і захворювання ясен, тобто запалення тканини навколо зубів, що може спричинити зморщування ясен і розхитування зубів, дуже поширені, тому оцінка потенційного зв’язку з деменцією є надзвичайно важливою", — пояснює Ямагучі.

Дослідники виявили, що кількість зубів і ступінь захворювання ясен пов’язані зі змінами в лівому гіпокампі мозку. Гіпокамп відчуває втрату об’єму на початку прогресування хвороби Альцгеймера.

Автори дослідження зазначають, що у людей з легким захворюванням ясен менша кількість зубів корелювала зі зниженням розумових здібностей, причиною цього є швидке скорочення лівого гіпокампа.

У людей з легким захворюванням ясен втрата кожного зуба прискорювала швидкість скорочення мозку — фактично це було еквівалентно майже одному року старіння мозку. Водночас у людей із серйознішими захворюваннями ясен кожен втрачений зуб прискорював старіння мозку у середньому на 1,3 року.

"Отримані дані свідчать про те, що збереження зубів з важким захворюванням ясен пов’язане з атрофією мозку", — говорить Ямагучі.

Ямагучі також наголошує на важливості регулярних стоматологічних оглядів, оскільки це може дати змогу контролювати прогресування захворювання ясен.