За допомогою доктора медичних наук та стоматолога-ортопеда Олексія Біди LIGA.Life вдалося поспілкуватися з ротовою порожниною. Експерт підтвердив, що все сказане доведене наукою.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

– Ротова порожнино, у яких стосунках ви з серцем?

– Нас об’єднують судини – це наш канал спілкування. Я щосили намагаюсь уникати листування, але інколи це за мене роблять зуби та ясна. Ба більше, зазвичай це токсичні стосунки. Як тільки в яснах з’являється ворожа бактеріальна інфекція, вони надсилають її судинами до серця.

У підсумку людина веде серце на огляд до кардіолога, який порадить звернутися до стоматолога. Адже лікарі бачать, що 60-70% інфекційних бактерій в мені та серці збігаються. Кажуть, нас треба лікувати комплексно, щоб нарешті припинили спілкування. Інакше ненависні антибіотики не дадуть бажаної дії і нам доведеться бачитись з обома лікарями ще частіше.

У стоматолога розпочинається найцікавіше – мене добренько чистять, вимивають усі кутки, позбавляють нальоту. Найбільше розплачуються за листування з серцем ясна та зуби.

– Як інфекція потрапляє в ясна, а потім у серце?

– У всьому винні люди. Вони не піклуються про зуби, ясна та язик. Не чистять їх, не ведуть до стоматолога, не дотримуються правильної гігієни. Через це нас атакують мікроби та бактерії. Інколи протистояти цьому неможливо. 

Тканини ясен (пародонту) запалюються від ураження інфекцією. Так я вимушена оголосити тривожний стан – захворювання гінгівіт. Це поширена проблема серед дорослих. 

Нехтування гігієною ротової порожнини призвело до того, що 90% людей мають захворювання тканин ясен.

– Які симптоми має гінгівіт? 

– Ясна перестають бути схожими на себе: кровоточать, коли їх чистять, червоніють, набрякають. Від цього страждають зуби, все сприймають близько до серця через підвищену чутливість. Виникає неприємний запах. Інколи мені некомфортно відкриватися іншим людям та говорити.

– Як зупинити гінгівіт на ранній стадії?

– Головне – не забувати, що я потребую самостійного (вдома) і професійного (у стоматолога) догляду. Але потрібно не просто чистити, але ретельно вичищати весь наліт, залишки їжі на язику, яснах, між та на зубах.

– Що буде, якщо не лікувати гінгівіт?

– Горе – пародонтит. Ясна можуть настільки страждати, що розпочнеться руйнування кісткової тканини навколо зуба. Наприклад, на зуби постійно прилипають частинки їжі або зубний наліт. Якщо їх не прибрати під час чищення, залишки продуктів перетворяться в каміння, яке закорковує ясна. Під його вагою м’які тканини навколо зуба не витримують і починають послаблювати свою дію.

Зуб розташований в кістці і тримається завдяки так званим пародонтальним волокнам. Це його міцний фундамент. Коли кісткова тканина руйнується, фундамент зуба слабшає. Він почувається незахищеним та невпевненим. У результаті можемо його втратити: або він сам випаде, або його видалить стоматолог. Обидва варіанти мене дуже пригнічують.

– Але як це все впливає на серце?

– Причина пародонтиту – ворожа мікрофлора (бактерії та мікроби), які живуть у мені через погану гігієну. Вони швидко розмножуються навіть без доступу повітря. Такі собі вільні особистості: що хочуть, те й роблять.

Коли м’які тканини ясен послаблюють свою дію, бактерії швидко розмножуються. Ясна від цього ще більше страждають, тому активують своє спілкування з серцем, надсилаючи йому бактеріальні інфекції через судини артеріоли. Так вони потрапляють в серце, де влаштовують справжню диверсію.

Через пошкодження кровоносних судин та запалення збільшується ризик серцево-судинних захворювань, зокрема інфаркту та інсульту.

– Чи існують інші ризики захворювання серця та ясен, окрім поганої гігієни ротової порожнини?

– Так, є зовнішні злодії, які атакують нас одночасно. Зазвичай це шкідливі звички: куріння, алкоголь, незбалансоване харчування, яке може призвести до ожиріння.

Наприклад, під час паління дружню атмосферу рота порушує нікотин. Він залишається з нами надовго, осідаючи нальотом на зубах. Ба більше, ясна не переносять високих температур, як під час горіння тютюну. Від цього страждають тканини пародонту і збільшується ризик розвитку гінгівіту, а згодом пародонтиту.

Мої подруги, у яких власник – курець, страждають від неприємного запаху, нальоту та злегка синього кольору ясен.

Паління шкодить серцю. Коли людина вдихає сигаретний дим, кров, яка поширюється тілом, забруднюється його хімічними речовинами. Вони можуть пошкодити серце та кровоносні судини. У результаті виникають серцево-судинні захворювання.

– Як протидіяти ворожим бактеріям?

– Гігієна і ще раз гігієна! Немає нічого кращого, ніж чисті зуби, ясна та язик. Відчуваю себе свіжою та здоровою.

В ідеалі я потребую чистки після кожного приймання їжі. Двічі-тричі на рік мене потрібно водити до стоматолога за професійною гігієною. Якщо в мені вже є купа бактерій, то частота візитів до лікаря може досягти одного візиту кожні три-чотири місяці.

З лікарем я дружу, він допомагає людині знайти до мене підхід: визначає якість самостійної гігієни, вчить правильно мене чистити та добирає необхідні прилади, щоб я отримала задоволення (щітку, йоржики, іригатори).

– Яку щітку ви полюбляєте?

– Мій фаворит – щітка середньої жорсткості. Занадто жорстка може дратувати ясна, викликаючи кровотечу. Занадто м’яка не здатна зробити масаж яснам, вичистити їх та видалити наліт із зубів.

Розмір також має значення. Щітка не повинна бути замалою чи завеликою. Вона має перекривати не більше трьох зубів, а голівка мати округлу форму для профілактики пошкодження ясен.

– Як за допомогою щітки все вичистити?

– Головне – жодних горизонтальних рухів. Так ви будете заганяти наліт між зубів, який спричиняє захворювання. 

Чистіть зуби у вертикальному напрямку, починаючи з ясен. Зробіть їм легкий масаж. Від ясен на верхній щелепі опустіться щіткою вниз, а на нижній – підійміться вверх. Повторіть такі рухи з внутрішньої та зовнішньої сторони щелепи. "Кусаючу" поверхню зубів потрібно чистити зверху вниз, ніби малюєте квадрати. 

Загалом на чищення зубів витратьте щонайменше дві хвилини.

Відео: Youtube-канал "Health Education England – HEE"

– Які у вас стосунки з зубною ниткою?

– Вважаю її небезпечною для ясен бічних зубів. Адже жувальні зуби досить великі, тому нитка допомагає загнати наліт в проміжок між зубами. Там про нього забувають, і знову "привіт, гінгівіт!".

Ба більше, нитка може поранити міжзубний сосочок. Він запалюється та кровоточить. Це виникає через те, що людина не завжди може контролювати рух нитки між зубами.

Якщо ви з’їли булочку з маком і насіння залишилось між фронтальними зубами, можете скористатися ниткою. Опустіть її між зубів нижньої щелепи, притисніть до одного краю зуба і вертикально підійміть її наверх. Готово! 

Проте я б дуже хотіла, щоб ви викинули нитку та придбали іригатор. Це прилад для чищення міжзубних проміжків під напором води. Він особливо корисний для людей з протезами та брекетами.

Іригатор плюс щітка – ефективне поєднання для мого здоров’я та краси.

Бюджетний замінник іригатора – міжзубний йоржик. Проте я прошу проконсультуватися з лікарем перед його купівлею, щоб не нашкодити моїм яснам.

– Щодо пасти є якісь вподобання?

– Зізнаюся, бо несила вже мовчати: паста не чистить зуби. Її використовують, щоб процес чищення був приємнішим. Адже вона дає солодкий присмак, інколи освіжає. 

Проте є спецпасти з алое та протизапальними компонентами природного походження, призначені для людей з гінгівітом та пародонтитом. Вони мають лікувальні та заспокійливі властивості.

Головне, щоб у пасті не було компонентів, які б пошкоджували емаль та м’які тканини шляхом тертя. Наприклад, відмовтесь від відбілювальних паст. Вони не містять корисних речовин, пошкоджують емаль та підвищують чутливість зубів. Але ефекту відбілювання не дадуть.

– Чим чистити язик?

– Більшість людей забувають про гігієну язика, але ж він також є прихистком для ворожих бактерій. Тому беріть в руки щітку або спеціальний шкребок і змітаючими рухами (з внутрішньої сторони назовні) приберіть язиковий наліт.

– Ми багато говорили про їжу. Які ваші гастрономічні вподобання та заборони?

– Я обожнюю джерела молочнокислих бактерій, білків, жирів та складних вуглеводів. Йогурти, сири, бобові, риба та зелень – мої фаворити.

Не люблю липкі продукти: хлібобулочні вироби, шоколадні цукерки, іриски, інжир. Все це липне до емалі. Якщо не чистити її, частинки їжі перетворяться в каміння і будуть тиснути на м’які тканини.

Також важливо, коли саме людина їсть. Дотримуйтесь тригодинного проміжку між прийманням їжі, щоб буферна місткість слини, яка захищає тверді тканини зубів, повністю відновилась.

Чай та кава мають бути теплими, не гарячими. Тому що високі температури шкодять м’яким тканинам ясен. Через перегрів альвеол руйнується структура кістки. Тобто гарячі напої – фактор ризику захворювань пародонту.

Взагалі я рада будь-якій їжі, але лише за умови, що після її споживання про мене попіклуються та почистять. Ми з зубами та яснами оцінимо цей жест і будемо захищати себе від ворожих бактерій, а людей – від захворювань зубів та серця.