Понад 13% проб води на водоймах не відповідають санітарно-гігієнічним нормам — МОЗ
Фото: Unsplash

Спеціалісти регіональних центрів контролю та профілактики річок та водойм виявили, що понад 13% проб води в місцях купань не відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Про це повідомляє головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Станом на кінець червня спеціалісти відібрали 490 контрольних проб води з поверхневих водойм та виявили перевищення рівня вмісту кишкової палички. Основна причина — стрімке підвищення температури повітря.

"Наразі серед перевищень у пробах здебільшого зафіксовано кишкову паличку, яка може викликати розлад шлунку та більш важкі захворювання. Тому варто одразу звернутись по меддопомогу, якщо після купання відчуваєте нудоту та погіршення стану організму, особливо якщо такі симптоми з’явились у дітей", – повідомляє Кузін.

У МОЗ попереджають, що у разі потрапляння до організму кишкова паличка може викликати кишкові інфекції, запалення сечовивідних шляхів і статевих органів, гемолітико-уремічний синдром, який може призвести до ниркової недостатності.

"Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах", – додають у МОЗ.

Також під час моніторингу офіційних пляжних зон, який фахівці провели з 15 травня до 21 червня, було відібрано 321 пробу води з поверхневих водойм, з яких у 113 виявили невідповідність за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички).