Понад 3000 скарг українці подали про порушення мовного закону за 2023 рік
Фото: Depositphotos

З початку 2023 року українці подали понад 3000 скарг про порушення мовного закону. Про це уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив в ефірі Українського радіо.

Зазначається, що найбільше звернень щодо сфери обслуговування, зокрема соціальних мереж, інтернет-представництв та інтернет-магазинів.

За словами Тараса Кременя, медіа дедалі більше почали запрошувати експертів, які принципово не спілкуються українською, й окремі телеканали не хочуть їх перекладати державною мовою.

"По кожному з цих фактів ми готуємо звернення, в деяких ситуаціях ми проводимо заходи державного контролю. Коли готова доказова база, ми маємо можливості накладати санкцію у вигляді попередження або штрафів", – пояснив мовний омбудсмен.

Водночас уповноважений констатував: переважна більшість українських театрів дотримуються вимог мовного закону. Він додав, що у 2021 році була частина театрів, які називалися "російськими".

Однак із початком повномасштабного вторгнення саме художні колективи цих закладів культури були ініціаторами того, щоб внести зміни до свого статуту і прибрати слово "російський" у назві. Репертуар цих колективів теж на 100% забезпечується українською мовою.

"Тому я аплодую Харківському театру, Миколаївському художньому театру, Київському національному театру Лесі Українки, Одеському театру та іншим колективам, які всіляко сприяють тому, щоб мовна ситуація була під контролем і відповідала українській Конституції", – сказав Тарас Кремінь.