Після підриву Каховської ГЕС копачі почали розкрадати археологічну спадщину — Мінкульт
Фото: Укргідроенерго

Наслідком катастрофи на Каховській ГЕС стало розкрадання копачами-грабіжниками археологічних об’єктів, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

За часів створення Каховського водосховища під його водами опинилися археологічні об‘єкти різних періодів.

Відповідно, різке падіння рівня води після підриву дамби, розмивання берегів і затоплення територій нижче за течією Дніпра спричинило критичну ситуацію з охороною археологічної спадщини в регіоні, кажуть у Мінкульті.

"На території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, а також Одеської областей активізувалися копачі-грабіжники, що визбирують цінні предмети з допомогою металодетекторів", — йдеться у повідомлені.

Мінкульт звернувся до керівників ОВА постраждалих областей, а також до МВС та правоохоронних органів задля ефективної протидії пограбуванню археологічних об‘єктів.

Зокрема, науковці-археологи, музейники, пам‘ятко- та правоохоронці об‘єднають зусилля задля моніторингу, фіксації пошкоджень та інших невідкладних робіт.

Відповідну дорожню карту фахівці Мінкульту обговорили з Інститутом археології НАН України та іншими партнерами, а також з Національним заповідником "Хортиця".

Роботи з моніторингу та фіксації стану об‘єктів тривають від перших днів зміни рівня води у Каховському водосховищі, зокрема у Запоріжжі.