Після підриву Каховської ГЕС копачі почали розкрадати археологічну спадщину — Мінкульт
Фото: Укргідроенерго

Наслідком катастрофи на Каховській ГЕС стало розкрадання копачами-грабіжниками археологічних об’єктів, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

За часів створення Каховського водосховища під його водами опинилися археологічні об‘єкти різних періодів.

Відповідно, різке падіння рівня води після підриву дамби, розмивання берегів і затоплення територій нижче за течією Дніпра спричинило критичну ситуацію з охороною археологічної спадщини в регіоні, кажуть у Мінкульті.

"На території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, а також Одеської областей активізувалися копачі-грабіжники, що визбирують цінні предмети з допомогою металодетекторів", — йдеться у повідомлені.

Мінкульт звернувся до керівників ОВА постраждалих областей, а також до МВС та правоохоронних органів задля ефективної протидії пограбуванню археологічних об‘єктів.

Зокрема, науковці-археологи, музейники, пам‘ятко- та правоохоронці об‘єднають зусилля задля моніторингу, фіксації пошкоджень та інших невідкладних робіт.

Відповідну дорожню карту фахівці Мінкульту обговорили з Інститутом археології НАН України та іншими партнерами, а також з Національним заповідником "Хортиця".

Роботи з моніторингу та фіксації стану об‘єктів тривають від перших днів зміни рівня води у Каховському водосховищі, зокрема у Запоріжжі.