Споживання обробленого м'яса та білого рису може призвести до діабету 2-го типу — дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження показує, що споживання великої кількості обробленого м'яса, очищеного рису (білого/шліфованого рису) й пшениці може спровокувати розвиток діабету 2-го типу.

Дослідження базується на основі даних дослідницької моделі споживання їжі в 184 країнах з 1990 по 2018 рік.

Фахівці зазначають, що з'являється все більше доказів того, що нездорове харчування пов’язане з ризиком розвитку діабету 2-го типу.

Зокрема діабет 2-го типу може розвинутися, якщо їсти недостатньо продуктів з цільного зерна.

Чому ці три харчові фактори можуть підвищити ризик діабету 2-го типу?

Науковці вважають, що цільні зерна містять багато клітковини, вітамінів і мінералів, які допомагають регулювати рівень цукру в крові.

Натомість очищений рис і пшениця зазвичай містяться в оброблених харчових продуктах і мають високий глікемічний індекс, що підвищує рівень цукру в крові. Якщо продукти з очищеним рисом і пшеницею споживати в надлишку, це може призвести до резистентності до інсуліну.

Зокрема, оброблене м’ясо містить добавки та натрій, які можуть сприяти погіршенню обміну речовин.

Ендрю Одегаард, професор епідеміології та біостатистики Каліфорнійського університету в Ірвайні, зазначає:
"Якщо ви занепокоєні ризиком розвитку діабету 2-го типу, спробуйте замість рафінованих злаків (очищеного рису та пшениці) їсти більше: фруктів, овочів, бобових".

За його словами, є наукові докази того, що споживання неушкоджених цільних зерен замість рафінованих знижує ризик діабету 2-го типу.

Крім того, Одегаард вважає, що споживання нежирних джерел білка також може покращити здоров'я у цьому плані. До них належить: риба, сир, тофу, яйця, квасоля.