Прем'єра європейського туру української опери GAIA-24 відбудеться в Києві
Фото: Валерія Ландар

Європейський тур української опери GAIA-24. Opera del Mondo композиторів Іллі Разумейка та Романа Григоріва покажуть у Роттердамі, Відні, Берліні та Венеції. Але першими її побачать українські глядачі.

Прем’єра показу відбудеться 10 травня у Жовтневому палаці.

Фото: Валерія Ландар
Фото: Валерія Ландар

Опера GAIA-24 складається з трьох актів. Композитори представлять глядачам наслідки руйнівної людської діяльності, зокрема російського вторгнення в Україну в межах глобальної екологічної кризи.

"Підрив Каховської дамби у такий варварський спосіб був екоцидом. Там вбили багато людей, брудна вода потекла в Чорне море. Але насправді й побудова дамби була екоцидом сталінської політики індустріалізації. Вода витекла, все засіялось тополею і вербою. Зараз на цій території півтораметровий ліс, повертаються птахи. Ландшафт змінюється: з’являються річки, формуються острови. Дуже швидко природа забирає своє, попри руйнації війни", – розповідає Ілля Разумейко.

Фото: Валерія Ландар
Фото: Валерія Ландар

Роботу над оперою розпочали ще восени 2023 року на узбережжі острова Хортиця. За словами авторів, під час знімання у річку занурили фортепіано і на підводний мікрофон записали його звуки.

"Піаніно "Україна", виявляється, вміє плавати. Але не довго. Треба лишень добре закрити кришку, й інструмент перетворюється на човен", – каже композитор Роман Григорів.

Фото: Валерія Ландар
Фото: Валерія Ландар

Він додав, що над оперою працювали дуже різні артисти, які поступово стали "одним унікальним плем’ям".

У постановці використали різноманітну музику: оперу, реп, авангард, поп, фольклор і рейв. Частиною опери буде використано композицію венесуельського діджея і професора Віденської консерваторії Хорхе Санчеса.

"Костюми для опери ще в процесі, вони різноманітні, залежать від музики та часто змінюються. Але для другої дії вже все готове — ми називаємо ці костюми "тими, що зробила мама". В другій дії ми працюємо з оголеним тілом", – каже Ілля Разумейко.

Знімання здійснювалось у партнерстві з Національним заповідником "Хортиця".