Пил із Сахари, який було зафіксовано в Греції, вже дістався України
Фото: EPA

23 квітня низку міст у Греції вкрило помаранчевим пилом із пустелі Сахара. А вже 24 квітня пил зафіксували в Україні. Про це повідомляє The Guardian та Укргідрометцентр.

Фото: EPA
Фото: EPA

Хмари пилу, принесені з Сахари, накрили Афіни та інші грецькі міста після кількох днів сильних вітрів з півдня. Влада Греції повідомила, що концентрація пилу може зменшити сонячне світло та обмежити видимість. Також влада наголосила про небезпеку для осіб, які мають проблеми з органами дихання.

"Це один з найсерйозніших епізодів концентрації пилу і піску з Сахари з 21-22 березня 2018 року, коли хмари накрили острів Крит", – сказав Костас Лагувардос, директор з досліджень погоди в Афінській обсерваторії.

Фото: EPA
Фото: EPA

Греція вже постраждала від хмар пилу Сахари наприкінці березня та на початку квітня. Пил також вкрив частину Швейцарії та південної Франції.

24 квітня в Укргідрометцентрі також повідомили про те, що вчорашній пил з Греції дістався території України.

Фото: Укргідрометцентр
Фото: Укргідрометцентр

"На супутниковому зображенні, де пил позначено рожевим кольором, він чітко прослідковується над південними та центральними районами та поширюється на північ", – пишуть синоптики.

За їх словами, оскільки на більшій частині території країни погоду визначають циклон та вологі повітряні маси, це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Тому цей пил швидше вимиватиметься з атмосфери.

"В деяких районах України це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими", – пишуть в Укргідрометцентрі.

За словами метеорологів, пил залишатиметься в атмосфері над Україною до 26 квітня, а потім відступить на схід та атмосфера очиститься.

Нагадаємо, на початку квітня пил з Сахари вже накривав територію України. Його принесла хвиля тепла із західного Середземномор’я, через що в Україні декілька днів спостерігались аномально високі температури.

Щороку з Сахари здіймається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. Тоді як більші частинки швидко падають назад на Землю, найдрібніші іноді можуть подорожувати на тисячі кілометрів.