У Києві в "Конча-Заспі" зафіксували спалах африканської чумки свиней
Фото: Unsplash

У Голосіївському районі Києва, на території комунального підприємства Лісопаркове господарство "Конча-Заспа", зафіксували спалах африканської чуми свиней. Там ввели карантин, повідомляє КМДА.

Так, епізоотичним вогнищем африканської чуми свиней визначили місце виявлення трупа хворої свині на території Кончі-Заспи.

У зв'язку з цим Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при КМДА на частині території Голосіївського району Києва з 27 вересня встановила карантин.

Першою зоною визначили зону захисту, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем (в радіусі 3 кілометрів). Другою зоною визначили зону спостереження — територія радіусом до 10 кілометрів від зовнішніх меж зони захисту.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Зазначається, що у зоні захисту заборонено:

  • торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;
  • проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин. Крім транспортування свиней на відведені забійні пункти й м’ясокомбінати.

У зоні нагляду заборонено торгівлю живими свинями та продуктами, крім тих, на які є документи.

Зокрема, у приватному секторі, який увійшов у карантинні зони, можуть проводитися подвірні обходи для обліку, виявлення хворих свиней і загиблих тварин.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Відповідно до протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КМДА, карантин можуть зняти через 40 діб після виконання всього комплексу завершальних ветеринарно-санітарних заходів за окремим рішенням Комісії.

Африканська чума свиней — гостроінфекційне, вірусне захворювання свиней, яке характеризується гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней — безпечна.