Росія знищила понад 60 000 гектарів лісу на окупованих територіях
Фото: Івана Мойсієнка

За два роки війни Росія повністю знищила на окупованих територіях понад 60 000 гектарів лісу вартістю більш ніж 14 млрд грн. Такі дані оприлюднив Незалежний антикорупційний центр NGL.media.

Для доказу екоциду та втрати лісів журналісти видання використали супутникові знімки чотирьох областей: Луганської, Донецької, Харківської та Херсонської.

"Сукупна вартість втраченого лісу перевищує 14 мільярдів грн. При цьому, це лише прямі збитки. Тобто вартість деревини, яку можна було отримати з цієї площі. Ці збитки не враховують екологічних наслідків, ліквідація яких може обійтися значно дорожче", — зазначають у дослідженні.

За інформацією журналістів NGL.media, в Луганській області до війни ліси займали тільки 11% території. Це небагато, якщо порівнювати із західною частиною України, де рівень лісистості коливається у межах 30-50%. Проте у переважно степовій Луганщині ліси мають дуже важливу функцію – рятують від піщаних бур, утримують вологу та зупиняють ерозію ґрунтів.

Як показують супутникові знімки території лісів ДП "Сєвєродонецьке лісомисливське господарство" та ДП "Новоайдарське ЛМГ", у вересні 2021 року видно частково постраждалий від пожежі коричневий сосновий ліс. У 2023 році він вже повністю сухий і знищений через обстріли.

Фото: Planet Labs
Фото: Planet Labs
Фото: Planet Labs
Фото: Planet Labs

Серед природних територій, які найбільше постраждали на Донеччині – національний природний парк "Святі гори", розташований у Краматорському і Бахмутському районах. З початку вторгнення РФ на цій території точилися бойові дії, внаслідок чого 80% парку було знищено.

В Харківській області ліси займають менш ніж 15% території. На початку повномасштабної війни росіяни входили в область через ліс. Після двох місяців окупації було втрачено значну кількість дерев.

"Ми відновили роботу лісгоспу у жовтні, але навіть через півтора року не можемо оцінити масштаби знищеного лісу, адже він замінований. У сусідньому "Ізюмському лісгоспі" – найбільшому в області – тривають активні бої прямо в лісі, припускаємо, що там теж згоріла велика частина", – каже головний лісничий ДП "Куп’янського лісгоспу"Олександр Рибка.

Журналісти зазначають, що Херсонщина вважається однією з найменш заліснених областей України, до війни ліси займали менш як 5% її території. У 2022 році майже вся область опинилася в окупації.

За час окупації національний природний парк "Олешківські піски" втратив половину захисного лісового бар’єру. Росіяни використовували деревину для облаштувань своїх укріплень. Сильно постраждали і Чорноморський біосферний заповідник, "Асканія Нова", національні парки "Меотида", "Азово-Сиваський" та "Джарилгацький", на території яких точилися бойові дії або проходила військова техніка.

За словами експертів, втрата лісів на території степової зони матиме довгострокові наслідки у збереженні біорізноманіття, водних ресурсів та регулюванні клімату.

Через відсутність лісу значно знизиться рівень ґрунтових вод, погіршиться якість повітря, частіше виникатимуть пожежі, також будуть великі втрати життєвого середовища флори та фауни, що спричинить їх вимирання або зменшення популяцій рослин та тварин.