У 2023 році у світі зникали тропічні ліси площею 10 футбольних полів за хвилину
Фото: Unsplash

Згідно з даними, зібраними Інститутом світових ресурсів (WRI) та Університетом Меріленда, минулого року територія розміром майже зі Швейцарію була знищена від раніше непорушних тропічних лісів, загальною площею 37 000 квадратних кілометрів. Це швидкість — 10 футбольних полів за хвилину. Про це повідомляє Інститут світових ресурсів.

В організації зазначили, що хоч втрати первинних лісів у Бразилії та Колумбії у 2023 році зменшились на 36% і 49% проти 2022 року, у тропічних країнах вони залишалися на рівні останніх років, а подекуди й зросли.

Попри те, що Бразилія значно сповільнила темпи втрати лісів, вона залишалася однією з трьох країн, які втрачають первинні тропічні ліси, поряд із Демократичною Республікою Конго та Болівією. Разом вони спричинили більшу частину загального глобального руйнування.

Демократична Республіка Конго втратила у 2023 році понад пів мільйона гектарів первинних тропічних лісів, а басейн річки Конго є останнім великим тропічним лісом, що поглинає більше вуглецю, ніж викидає.

У Болівії втрата лісів у 2023 році зросла на 27%, третій рік поспіль досягнувши найвищого показника за всю історію спостережень. Країна посіла третє місце за показником втрат лісів серед усіх тропічних країн, хоча має вполовину менші за площею ліси, ніж Демократична Республіка Конго чи Індонезія.

Канада в 2023 році зазнала рекордної втрати лісу через пожежі, втративши понад 8 мільйонів гектарів.

При цьому 51% втрат лісів повʼязані з пожежами, решта — з діяльністю людей.

У 2021 році понад 145 країн світу, на території яких розташовано 90% усіх лісів, домовились, що розв'яжуть проблему знеліснення до 2030 року.

Проте дослідники заявляють, що світ дуже далекий від досягнення цієї мети, оскільки глобальні втрати лісів протягом кількох років не змінюються.