Росіяни незаконно ведуть розкопки на території Херсонесу – вони виявили унікальну пам'ятку
Фото: Спілка археологів України / Facebook

У Криму російські археологи проводять незаконні розкопки в Херсонесі та виявили кам'яний мавзолей античних часів, повідомляє Спілка археологів України.

"Вони виявили унікальну для Північного Причорноморʼя кам'яну конструкцію античних часів на розкопках у Севастополі", — йдеться у повідомленні.

Незаконні дослідження проводять "спеціалісти" Інституту історії матеріальної культури РАН (ІІМК РАН). Знахідку виявили на західній стороні стародавньої вулиці, яка йде територією міського некрополя від воріт Херсонеса, кажуть українські фахівці.

Фото: Спілка археологів України / Facebook
Фото: Спілка археологів України / Facebook

Археологи зазначають, що знайдена стародавня споруда є водночас і громадською спорудою, і мавзолеєм, що робить знахідку унікальною не лише для Херсонесу, а й для всього античного світу.

"Верхня частина є ритуальною альтанкою, які зазвичай влаштовують у місцях культового значення на важливих вулицях міста або цвинтарях. Нижня частина — поховальний комплекс, у якому поховані представники якогось відомого роду стародавнього міста", —  додають у Спілці.

Фото: Спілка археологів України / Facebook
Фото: Спілка археологів України / Facebook

Водночас у Центрі національного спротиву, посилаючись на інформацію від українського підпілля у Севастополі, повідомляють, що окупанти готуються до пограбування заповідника "Херсонес Таврійський".

"Окупаційна адміністрація музею готує акти передання на реставрацію для подальшого експонування за межами музею на 300 000 експонатів із фондів заповідника", — додають у ЦНС.

Наразі невідомо, кому планують передавати фонди, але відомо, що це за межами півострова. "На кінець 2014-го у фондах всього зберігалося близько 500 000 одиниць зберігання (основний і допоміжний фонд), з них 300 000 — це весь основний фонд", — зазначають у Центрі національного спротиву.