У Запоріжжі на дні обмілілого Дніпра знайшли стародавній дубовий човен – фото
Фото: Національний заповідник 'Хортиця'

На дні обмілілого Дніпра, поблизу острова Хортиця, що на Запоріжжі, знайшли стародавній човен, виготовлений із цільного стовбура дуба. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Національний заповідник "Хортиця" презентував нову унікальну знахідку — човен-однодеревку. Це рухома пам’ятка культурної спадщини, яка безпосередньо пов'язана з історією України. Її виявили співробітники заповідника під час планового обстеження берегової смуги річки Дніпро, яка обміліла внаслідок руйнації росіянами Каховської ГЕС.

Фото: Національний заповідник 'Хортиця'
Фото: Національний заповідник 'Хортиця'

Після докладнішого обстеження фахівці встановили, що знахідка – це човен-довбанка, виготовлений із цільного стовбура дуба. Загальні габарити: довжина пам’ятки – 6700 мм, ширина – 800 мм (з урахуванням деформації), висота борту – 500 мм.

Пам’ятка збереглась на 70-80%, відсутній фрагмент лівого борту в кормовій частині. На правому борті спостерігаються дві повздовжні тріщини завдовжки 2-3 метри.

Фото: Національний заповідник 'Хортиця'
Фото: Національний заповідник 'Хортиця'

Човен був розмитий з піску та частинами переміщений до реставраційного ангара. Зараз він знаходиться в спеціальному хімічному розчині. Надалі його реставруватимуть, щоб човен міг стати музейним експонатом.

Раніше біля берегів Хортиці знаходили подібні човни, які пов'язані з давньоруським поселенням на острові. Воно існувало з X до XIV ст. Такі плавзасоби використовувалися для риболовлі та інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ. Ймовірно, нова знахідка тієї ж епохи. Згідно зі станом збереженості деревини, можна припустити, що вік човна може сягати 300-500 років.