З квітня рецептурні ліки можна буде отримати й за електронним рецептом
Фото: Unsplash

З квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом, пише МОЗ.

Перевага е-рецепта — не потрібно щоразу звертатися до лікаря для того, щоб отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно.

Повторний електронний рецепт на ліки також можна буде отримати дистанційно. Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від лікаря.

Зокрема, до ліків, які можна отримати лише за рецептом лікаря, віднесли: антибіотики; протисудомні засоби; гормональні препарати (зокрема й протизаплідні); препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб; деякі антигельмінтні препарати; деякі антигістамінні засоби; кроворозріджувальні препарати; антидепресанти, нейролептики та релаксанти; стероїдні лікарські засоби; деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Також до таких лікарських засобів відносять ліки, приймання яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.

"Саме тому призначати їх має тільки лікар. Адже лише медичний працівник може підібрати коректну дієву речовину, дозування та тривалість приймання ліків, які є безпечними та ефективними саме для пацієнта, та запобігати можливим негативним наслідкам", — пишуть у МОЗ.

Електронні рецепти дійсні 1 місяць, крім рецептів на наркотичні та психотропні речовини, які дійсні 10 днів із моменту отримання. Придбати ліки за е-рецептом можна буде будь-де, адже до 1 квітня усі аптеки зобов’язані зареєструватися в електронній системі.

Як це працює:

  • виписати електронний рецепт може будь-який особистий лікар;
  • уся інформація про пацієнта є в Електронній системі охорони здоров’я, до якої мають доступ лікарі й фармацевти;
  • під час отримання е-рецепта пацієнту надходить смс-повідомлення і код погашення на номер телефону;
  • в аптеці необхідно показати номер рецепта і код погашення;
  • в рецепті лікар зазначає міжнародну назву препарату та кількість.