З вересня паліативні хворі можуть отримувати знеболювальні ліки безоплатно
Фото: Unsplash

З вересня паліативні пацієнти, які потребують знеболення, зможуть отримати ліки за електронним рецептом від сімейного лікаря, повідомляє МОЗ.

Зокрема, з жовтня пацієнти з діабетом першого типу почнуть отримувати тест-смужки за програмою реімбурсації (відшкодування).

До програми реімбурсації увійшли шість препаратів морфіну в таблетках – чотири безоплатні та два з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за електронним рецептом в аптеках, які співпрацюють з НСЗУ.

Для цього пацієнти з онкологією мають звернутися до сімейного лікаря. Пацієнтам із психічними розладами рецепт виписує лікар-психіатр. Усім іншим пацієнтам необхідно звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста.

Знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з важкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкологія в III-IV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічні (дегенеративні) та інші захворювання, що прогресують.

Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль.

Загалом оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, містить 515 торгових назв препаратів і медвиробів. Їхню вартість частково або повністю відшкодовує НСЗУ.